ЩО Е ТО ДЖУДЕКА? ГОРЕЩИ СНИМКИ ОТ МОРСКАТА МАГИСТРАЛА НА ВЕНЕЦИЯ! ПАРАД НА КОРАБОПЛАВАНЕТО, ВИСОКА ВЪЛНА И СКОРОСТИ...

Pan.bg 31 окт 2018 | 13:05 views (5578) commentaries(2)
img Международни морски новини № 15

Специално за Pan.bg от Венеция и нашия нов Средиземноморски приятел княз Алцек

През месец август т.г. нашият редовен кореспондент граф Монте Кристо премина през Венеция с цел да осигури нов кореспондент за Pan.bg, който ще ни информира за новостите в корабоплаването и пристанището във венецианската лагуна.

Тогава той ни изпрати един закачлив фото-репортаж със заглавие "Венецианска приказка: вижте шапката на дожа и сестиерите на Венеция!", посветен на някои от местните символи и традиции, които са залегнали дори в...конструкцията на прочутите гондоли.

Визитата на граф Монте Кристо бе успешна и днес получихме първи снимки от нашия нов кореспондент от Венеция, който ще се изявява под творческия псевдоним Алцек.

Припомняме, че в "История славянобългарска" Паисий Хилендарски разказва за българите под водачеството на княз Алцек, които се заселили край Бяло море. Конкретно за тези българи авторът уточнява: "Повечето са лодкари по морето, работят на венецианците".

С това изчерпваме темата за историческите паралели и се насочваме към настоящето, където вече ни очаква първия репортаж на Алцек, посветен на канала Джудека или водната магистрала на Венеция.

На нашите читатели вече е известен фактът, че Джудека е един от островите, а Дорсодуро - един от кварталите на Венеция (за справка вж. по-горе публикацията на граф Монте Кристо от 26 август т.г.). Каналът, който разделя острова от квартала е най-големият в града, изпълнява функциите на морска магистрала и се нарича Джудека.

От ранни зори до залез слънце по-него преминава интензивен трафик: круизни кораби, фериботи, хидробуси, товарни кораби, моторни лодки, полицейски катери, яхти, ветроходи, самоходни баржи, шлепове...един истински парад на корабоплаването!

Джудека не бива да се бърка с Големия канал (Канал Гранде или Каналацо), който преминава през сърцето на Венеция, има S-образна форма и дължина около 3 800 метра. През Големия канал се движат основно хидробусите (вапорето), моторните лодки, катерите и гондолите. За него ще разкажем в отделен репортаж.

В публикацията на Алцек можете да видите канала Джудека по време на високите води през месец октомври. В този период по-малките канали във Венеция са почти изцяло наводнени и недостъпни за плавателните съдове. Ето защо целият трафик се пренасочва към значително по-широкия и дълъг канал Джудека, което допълнително усложнява навигационната обстановка.

На брега на остров Джудека можете да видите
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
католическите църкви Chiesa del Santissimo Redentore (снимки 4 и 5) и Chiesa di santa maria della presentazione (снимка 7).

Разбира се, не липсват и любители на предизвикателствата, които дори и при високи води във Венецианската лагуна "щурмуват" вълните с малки катери и моторни лодки (снимка 12) въпреки опасностите.

Благодарим на Алцек за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете международните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЩО Е ТО ДЖУДЕКА? ГОРЕЩИ СНИМКИ ОТ МОРСКАТА МАГИСТРАЛА НА ВЕНЕЦИЯ! ПАРАД НА КОРАБОПЛАВАНЕТО, ВИСОКА ВЪЛНА И СКОРОСТИ...

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  коко джамбо 31 окт 2018, 16:19
   
  1
   
  0

  Снимките наистина са много хубави,поздравления за автора!

 2. #2
  алцек 01 ное 2018, 09:47
   
  1
   
  0

  Здрасти, Коко - благодаря! В скоро време се надявам да пусна още снимки от Венеция. Нещо за Големия канал или мостовете например...

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка