ЕКСКЛУЗИВНО: ВИЖТЕ ГОЛУБАЦКАТА КРЕПОСТ! ВЕЛИЧЕСТВЕН СТРАЖ НА ДУНАВА ПРИ ЖЕЛЕЗНИ ВРАТА!

Pan.bg 08 ное 2018 | 10:51 views (14425) commentaries(1)
img Международни морски новини № 16

Специално за Pan.bg от Голубац - Любен Каравелов

След като ни разказа за посещението на круизните кораби Amadeus Rhapsody и Amadeus Elegant в Белград през октомври днес нашият кореспондент от Сърбия ни изпраща снимки от своето пътуване до Голубац, където посети легендарната Голубацка крепост, разположена на входа на прочутия пролом Железни врата.

От това място в продължение на около 110 километра река Дунав протича през планинска клисура в източна посока. Освен пролом тази клисура се нарича още ждрело или каньон в популярната литература. На северния бряг на реката се намира румънският природен парк "Железни врата", а на южния - сръбският национален парк "Джердап". Самата река разделя крайните разклонения на Южните Карпати от тези на добре познатата ни Стара планина, част от която се намира и на сръбска територия.

От България до крепостта можете да достигнете по автомагистралите A 4 (Димитровград - Пирот - Ниш) и A 1 (Ниш - Алексинац - Ягодина - Велика Плана - отклонение за Пожаревац). По нататък пътят преминава край Пожаревац, няколко по-големи сръбски села и през градчето Браничево. Излизането на речния бряг непосредствено след Браничево и смяната на гористия пейзаж с величествения простор на река Дунав е поразяващо. Широчината на реката при пълноводие тук достига до 7 километра!

Само няколко километра по-надолу водите на Дунава навлизат в пролома и гонени от планинския вятър се носят стремително към Влашката низина. Голубацката крепост (срб. Голубачки град/Голубачка тврдава) е кацнала върху скалите в началото на ждрелото. Изградена е на стратегическо място, което позволява осъществяването на контрол върху корабоплаването и събиране на такси за правото на преминаване в този участък от реката.

В по-стари времена тук е имало римска крепост, от която са открити останки. През вековете районът често сменя владетелите си и в определени периоди е бил част от Първото и Второто българско царство, включително и по време на българските боляри Дърман и Куделин в края на 13 век.

Предполага се, че строежът на сегашната крепост започва през 14 век. Не е известно кой е положил първия камък - българите, унгарците или сърбите. В архитектурно отношение тя включва централен вход, православен параклис, малко пристанище, складове, арсенал, цитадела, крепостни стени и 9 кули, повечето от които вече
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
са напълно възстановени. Възстановяването на твърдината се извършва в периода 2014 - 2018 г. с европейски средства.

В резултат са изградени модерен посетителски център с магазин за сувенири и кафе (снимки 14 и 20), крайбрежен парк с градина (снимки 11, 12 и 13), алея (снимки 25, 26 и 30), пейки (снимка 24) и информационни табели (снимки 4, 5 и 6), както и паркинг зона.

Сред по-интересните експонати в парка е една стара котва (снимки 22 и 23). В близост до паркинга е поставен понтон на река Дунав (снимки 17, 18 и 19), което ще позволи на най-големите круизни кораби с туристи да акостират директно тук, а не в някое от съседните пристанища (например Белград) и да се прехвърлят на автобуси.

В обновения си вид посетителският център и дунавския парк отварят врати за туристите през месец септември т.г. Новината за любителите на историята и пътешествията е, че напълно ремонтираната Голубацка крепост ще посреща гости от месец април 2019 г., когато официално ще приключи проектът за възстановяването й.

Благодарим на Любен Каравелов за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете международните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: ВИЖТЕ ГОЛУБАЦКАТА КРЕПОСТ! ВЕЛИЧЕСТВЕН СТРАЖ НА ДУНАВА ПРИ ЖЕЛЕЗНИ ВРАТА!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/30 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  fox81 09 ное 2018, 16:27
   
  10
   
  4

  Сигурно е построена и украсена с еврофондове. Сетих се, може би е на концесия срещу великите 2% данък (като нашето злато дадено на канадските чифути) за 91823459 години. Не, пак се сетих, построено е с дарение от Б.Б., Цв. Цв., И. Ф., Ц. Ц., Д.П. и други инициали- "родолюбци".
  Виждам, че сърбите след 10г. война и ембарго, започват с всяка година да стават все по- добре (точно като нас, членки на ЕС). Според техни прогнози МРЗ-то им през 2025г. ще е 450% ако продължат да идват концесионери. Интересно ако Б.Б. се задържи, нашето дали няма да е вече 25$ и да бягаме в Сърбия да работим за 5$ на ден.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка