ЕКСКЛУЗИВНО: ЗА ЛОДКАТА ОТ БИЙЧ-БАР "АЙЛЯКА"!

Pan.bg 21 яну 2019 | 16:41 views (35032) commentaries(0)
img Българските морски новини № 387

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Крайморие и нашия Черноморски приятел Робърт Луис Стивънсън

След като разказахме за променената визия на култовата бургаска лодка "Целувка", която се сдоби с ветрилно стъкмяване непосредствено преди Никулден днес се насочваме в южна посока към квартал Крайморие.

Най-новият "герой" в нашата колекция от лодки се намира на плажа в Крайморие при бийч-бар "Айляка" (снимки 6 и 7). Става дума за някогашната лодка на водноспасителната служба към Българския червен кръст (БЧК), намерила последен пристан до един от най-известните барове по Южното Черноморие.

Името му определено има пловдивска жилка. Въпреки множеството населени места в България, които претендират за първенство, когато говорим за произхода на думата "айляк" изглежда, че кандидатурата на Града под тепетата или Филибето е най-силна. За добро или лошо в модерния български език напоследък циркулират прекалено много думички с привкус на удоволствие: кеф, гот, айляк, кул (англ. cool), найс (англ. nice). Без да стремим към изчерпателност по този лингвистичен въпрос сега е време да се върнем към лодката.

Подобни лодки, боядисани в сигнален цвят и с надпис "Спасител" върху борда можеха да се видят във всеки български курорт. В допълнение предприятието Българска фотография им посвети цяла серия от лъскави пощенски картички.

Лодката от Крайморие, която се явява един от последните "динозаври" от този вид е частично реставрирана. Закрепена е към две стойки. Корпусът е боядисан в бяло (над водолинията) и червено, в носовата и кърмовата част са поставени спасителни кръгове, част от борда е изрязана и вътрешността е изпълнена като сепаре с пейка (снимки 1, 2, 3, 4 и 5).

Обикновено през лятото лодката функционира като импровизиран полеви офис на спасителите. Тук те посрещат гостите си на чаша кафе в почивките. Съвсем в тон с близкия плажен бар "Айляка", чието име със сигурност внушава усещане за безгрижие, лазурно синьо небе и морски вълни... В допълнение лодката е и любимо място за снимки на туристите.

Благодарим на г-н Стивънсън за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: ЗА ЛОДКАТА ОТ БИЙЧ-БАР "АЙЛЯКА"!

ПРЕДИШНА СНИМКА 62/64 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка