ВЕНЕЦИАНСКА ПРИКАЗКА: ЗА ИМПЕРАТОРА, ИЗКАЧИЛ КАМБАНАРИЯТА С КОН! ВИЖТЕ САН МАРКО, ДВОРЕЦА НА ДОЖИТЕ, СТАТУЯТА НА СВОБОДАТА...

Pan.bg 10 фев 2019 | 10:43 views (5277) commentaries(0)
img Международни морски новини № 17

Към морето и Дунава за напредък!

Специално за Pan.bg от Венеция и нашия Средиземноморски приятел княз Алцек

В своето трето включване от Венеция княз Алцек ни е приготвил перфектна комбинация от исторически забележителности и един уникален образец на корабостроителното изкуство.

Припомняме, че в два незабравими репортажа той ни разказа за Шапката на дожа и сестиерите на Венеция (26 август 2018), както и за Джудека или Морската магистрала на Венеция (31 октомври 2018).

В най-новата му фото-сесия можете да видите: величествената базилика "Сан Марко" (снимка 15), нейната камбанария, библиотеката "Марчана" и прочутия дворец на дожите (снимка 5), фериботния терминал "Сан Марко", хотел "Монако Гранд канал", сградата на Венецианското биенале (снимки 8 и 9), венецианската Статуя на Свободата, хотел "Бауер палацо" и водните таксита (снимки 11 и 12).

За всяка от тези забележителности екскурзоводите ще Ви разкажат удивителни истории. Може би най-невероятната е онази за императора на Свещената римска империя Фредерик III, който се изкачил до върха на Камбанарията на базиликата "Сан Марко" през 1452 г. на...кон! Изглежда не само хуните и Атила са управлявали света от гърба на коня, както заядливо отбелязват средновековните хронисти.

Главният герой на настоящата публикация обаче е корабът "Il nouvo trionfo" (снимки 1, 3, 5 и 7) - подобно на някогашната гемия "Крузо" в Бургас, която представихме на 1 февруари т.г. и той се явява последният мохикан, но...във Венеция.

"Il nouvo trionfo" ("Нов триумф") е традиционен венециански търговски ветроход от типа трабакола. Построен е през далечната 1926 г. в корабостроителницата Католика и към днешна дата е последният от този вид на вода.

В ход е амбициозна програма за възстановяването му. Наскоро бе създаден малък комитет от приятели на "Нов триумф", който набира средства за целта. Планира се през тази година платноходът да извърши първото си плаване във Венецианската лагуна. Очаквайте подробности.

Благодарим на княз Алцек за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете международните морски новини в Pan.bg!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВЕНЕЦИАНСКА ПРИКАЗКА: ЗА ИМПЕРАТОРА, ИЗКАЧИЛ КАМБАНАРИЯТА С КОН! ВИЖТЕ САН МАРКО, ДВОРЕЦА НА ДОЖИТЕ, СТАТУЯТА НА СВОБОДАТА...

ПРЕДИШНА СНИМКА 12/15 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка