КОЛЕКЦИЯ СИМВОЛИ НА ВЯРАТА: ПАРАКЛИС "СВ. ГЕОРГИ" В МОРСКАТА ГРАДИНА В БУРГАС! ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!

Pan.bg 25 май 2019 | 11:49 views (4524) commentaries(0)
img Българските морски новини № 460

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

Наред с темата за морските артефакти (котви, корабни винтове, лодки, щурвали, модели на кораби) Pan.bg продължава да следи за Вас и тази за морето и религията.

Днес получихме от кореспондента ни Ърни Хемингуей няколко интересни снимки на параклис "Св. Георги" (1-4), разположен на брега на Бургаския залив в Морската градина, които предлагаме на Вашето внимание.

Идеята за изграждане на параклиса принадлежи на Николай Кожухаров. По-късно за набирането на средства и реализирането на проекта е създаден инициативен комитет.

Параклисът е осветен и открит тържествено на 6 май 2013 г., по случай 100-годишнината от Балканските войни (1912-1913 г.). Автори на проекта са двама архитекти, единият от които - Васил Дончев.

На фасадата на параклиса от двете страни са поставени паметни плочи. На първата плоча (снимка 2) са изписани номера на княжеския указ (84) и датата на формиране (11.09.1889 г.) на 24-ти пехотен на Н.Ц.В. Елеонора Черноморски полк, имената на командирите на полка (майор Фодулаки и полковник Христо Янков Недялков) и началника на духовия полкови оркестър. На втората плоча (снимка 3) са изписани по-важните дати от бойния път на полка през Балканските войни.

Броят на загиналите от 24-ти пехотен на Н.Ц.В. Елеонора Черноморски полк в Балканските войни е около 1100 души. В параклиса духовенството, гражданите, гостите и приятелите на Бургас отдават почит на тяхната памет. Вечна слава на героите!

Припомняме, че в поредицата, посветена на морето и религията вече Ви показахме няколко символа на вярата - параклиса "Свети Николай Чудотворец" на пристанището в Сарафово (снимки 9, 10, 11 и 12), морския иконостас върху скалите "Св. Петър Св. Никола" (снимки 13, 14, 15 и 16) и храм "Св. Никола" (снимки 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 и 25) в Черноморец, параклис "Св. Никола" (снимки 5, 6, 7 и 8) и храм "Свето Рождество Богородично" (снимка 31) в Поморие.

Благодарим на Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КОЛЕКЦИЯ СИМВОЛИ НА ВЯРАТА: ПАРАКЛИС "СВ. ГЕОРГИ" В МОРСКАТА ГРАДИНА В БУРГАС! ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/31 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker