ГОРЕЩИ СНИМКИ: ВИЖТЕ ТРИЕСТ, ПЕРЛАТА НА АДРИАТИКА!

Pan.bg 07 юни 2019 | 17:56 views (2934) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 56

Специално за Pan.bg от Триест и нашия Средиземноморски приятел княз Алцек

Наскоро нашият кореспондент от Венеция княз Алцек посети Словения и пътят му премина през град Триест, една от перлите на Адриатика.

Триест има сходна съдба с пристанище Кавала. Както е известно през вековете Кавала се превръща в ябълката на раздора между византийци, нормани, франки, венецианци, османци, а накрая между гърци и българи.

Венецианците също се нареждат сред претендентите за Триест, който завладяват след продължителна обсада през 14 век. По-късно градът влиза в рамките на Свещената Римска империя и попада под силно австрийско влияние. Превземан е трикратно от французите (1797, 1805 и 1809 г.).

Историята му през 20 век е не по-малко противоречива. През 1943 г. е окупиран за кратко от германците, а само две години по-късно тук влизат британски и югославски военни части.

През 1947 г. с резолюция на ООН е създадена Свободна зона Триест. Споровете между Италия, Словения и Хърватска са уредени няколко десетилетия по-късно след разпадането на Югославия и в наши дни градът попада в границите на Италия.

Въпреки това славянското влияние тук е доста силно и ако в архитектурно отношение австрийското наследство е доминиращо, то в лингвистично отношение положението е доста по-различно и по улиците можете да чуете най-вече хърватска или словенска реч.

Сред по-известните забележителности на Триест са римският амфитеатър, австрийският замък "Мирамар", морският музей, сградата на австрийското параходно дружество "Лойд Триестино", най-големият морски площад в Европа, сръбският православен храм "Св. Спиридон", театърът "Джузепе Верди" и др.

В настоящия репортаж можете да видите няколко изключително красиви фотографии от Триест: фаровата кула и старото пристанище (снимка 1), един спасителен катер на фона на крайбрежната алея (снимки 2 и 3), яхтената марина (снимки 4, 14 и 15), базата на корабите от бреговата охрана (снимки 5 и 11), влекачите от портовия флот (снимки 6, 7 и 8), сградата на театър "Верди" (снимка 10, вляво), входът на пристанището (снимки 12 и 13).

Благодарим на княз Алцек за снимките и очакваме следващото му включване! Имаме обещанието му в най-скоро време да ни изпрати нов репортаж от Венеция, посветен на величествената катедрала "Сан Марко".

Следете международните морски новини в Pan.bg!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩИ СНИМКИ: ВИЖТЕ ТРИЕСТ, ПЕРЛАТА НА АДРИАТИКА!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/16 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка