ОТ КЪДЕ ЗАПОЧВАТ ВСИЧКИ ПЪТИЩА В БУРГАС? НОВИ ПОПЪЛНЕНИЯ В БУРГАСКАТА МОРСКА ЕКСПОЗИЦИЯ - КАРТИНА НА "СВЕТА МАРИЯ" ОТ КАЛОЯН ПАНЧЕЛИЕВ И МОДЕЛ НА ВЕНЕЦИАНСКА ГОНДОЛА

Pan.bg 06 ное 2019 | 14:13 views (1779) commentaries(0)
img Българските морски новини № 545

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

Обновлението на Бургас през последните години е една от темите, които следим редовно в Pan.bg. За модернизацията на пристанището, възраждането на Морската градина, ремонтите на главните улици и старите къщи, както и възстановяването на културно-исторически паметници сме писали многократно.

Днес получихме от кореспондента ни интересна снимка от т.нар. "Кота 0" в Бургас или нулевият километър (точката), от която се измерват всички разстояния в града.

На мястото е поставена декоративна плоча с преобладаващо морска символика - изображения на тризъбец, кръст, венец, риби и древен ветроходен кораб сред бурното море (снимка 2).

Бронзовата пластика, известна под името "Компас" е създадена от проектанта Владимир Милков и скулптора Радостин Дамасков. Намира се на централната градска улица "Александровска" в близост до няколко възстановени стари къщи (снимки 3-4).

Докато сме все още на темата за Бургас имаме удоволствието да съобщим, че наскоро създадената Бургаска морска експозиция се сдоби с нови дарения - модел на венецианска гондола и картина на популярната яхта "Света Мария" (снимка 5), известна под творческия псевдоним "Алени платна" и добре позната на нашите читатели от репортажите на Луи Жаколио от Китен.

Венецианската гондола е подарък за Черноморските приятели от моделист от Варна, а картината на "Света Мария" - от д-р Калоян Панчелиев. Гондолата ще Ви покажем в отделен репортаж.

Припомняме, че първите дарения в експозицията постъпиха от Луи Жаколио (Китен), Жул Верн (Поморие), Даниел Дефо (Сарафово) и д-р Калоян Панчелиев (София).

Това са модели на испанската галера La Reale (снимки 8-11), английския галеон Golden Hind на сър Франсис Дрейк (снимки 12-14), гръцка гемия от Кавала (снимка 15), цветна емблема на Българския народен морски сговор - БНМС (снимка 6) и изображение на легендарната лодка "Джу IV", с която Юлия и Дончо Папазови провеждат експедицията "Планктон III" и пресичат Атлантическия океан в периода 8 май - 16 юли 1974 г. по маршрут от Гибралтар до о-в Куба (снимка 7).

Благодарим на Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ОТ КЪДЕ ЗАПОЧВАТ ВСИЧКИ ПЪТИЩА В БУРГАС? НОВИ ПОПЪЛНЕНИЯ В БУРГАСКАТА МОРСКА ЕКСПОЗИЦИЯ - КАРТИНА НА "СВЕТА МАРИЯ" ОТ КАЛОЯН ПАНЧЕЛИЕВ И МОДЕЛ НА ВЕНЕЦИАНСКА ГОНДОЛА

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/15 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker