КОЛЕКЦИЯ "СИМВОЛИ НА ВЯРАТА": ЗА ФРЕГАТАТА И ЩУРВАЛА ОТ МАНАСТИРА "СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ"!

Pan.bg 02 яну 2020 | 14:11 views (7946) commentaries(0)
img Българските морски новини № 570

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от София и Хенри Морган и капитан Кайман

Pan.bg продължава да следи за Вас темата за морето и религията. Днес получихме от нашите кореспондент няколко снимки (2-9) от Лозенския манастир "Свети Апостоли Петър и Павел" .

Манастирът се намира в близост до изхода на София в посока Пловдив и разклона за гара Верила. Разположен е в землището на село Долни Лозен. Известно е, че е съществувал още в X-XI век, но по-късно по време на османските завоевания е бил разрушен.

През вековете на османското владичество местното население запазва спомена и преданията за мястото на манастира и в началото на XX век тук е построен малък параклис. През 30-те години за него се грижи добрият дядо Будин от село Долни Лозен. Тогава храмът е посещаван и от цар Борис III,
който прави дарение.

През 1989 г. благодарение на усилията на отец Иван Динков и много дарители е построена малка църква. Впоследствие са изградени жилищни сгради, библиотека, трапезария. На Петровден през 2005 г. е осветен новият храм от българския патриарх Максим.

В манастира "Свети Апостоли Петър и Павел" е застъпена традиционната за християнството тема за пътя и пътуването. Тя намира своя израз в изображението на красив тримачтов кораб върху чешмата в двора (снимки 3 и 4). За прототип на ветрохода вероятно е използвана фрегата.

Морският акцент се допълва от щурвал на малък риболовен кораб, поставен върху кладенеца (снимки 5 и 6) и няколко котви, символ на надеждата и спасението, изобразени върху стените на храма.

Припомняме, че в поредицата, посветена на морето и религията вече Ви показахме няколко символа на вярата - храм "Св. Пимен Зографски" в Крайморие (10-13), параклис "Св. Георги" в Морската градина в Бургас (14-17), параклис "Свети Николай Чудотворец" на пристанището в Сарафово (снимки 22-25), морския иконостас върху скалите "Св. Петър Св. Никола" (снимки 26-29) и храм "Св. Никола" (снимки 30-38) в Черноморец, параклис "Св. Никола" (снимки 18-21) и храм "Свето Рождество Богородично" (снимка 44) в Поморие, параклис "Свети Великомъченик Георги Победоносец" и църквата "Успение Богородично" в Царево (снимки 45-63).

Благодарим на Хенри Морган и капитан Кайман за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
style="color:blue;">Pan.bg - лидерът в българските морски новини!
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КОЛЕКЦИЯ "СИМВОЛИ НА ВЯРАТА": ЗА ФРЕГАТАТА И ЩУРВАЛА ОТ МАНАСТИРА "СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ"!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/63 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка