СТРАХОВИТО: ВИЖТЕ КАСТРО ПАЛАМИДИ - КЛЮЧЪТ КЪМ ПЕЛОПОНЕС! ОСЕМ БАСТИОНА И ХИЛЯДА СТЪПАЛА ОТВЕЖДАТ ДО ВЪРХА!

Pan.bg 07 апр 2020 | 08:37 views (29773) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 73

Специално за Pan.bg от Нафплио и нашия Средиземноморски приятел Хаджи Христо Българин

Първата гръцка столица Нафплио, добре позната на нашите читатели от репортажите на кореспондента ни Хаджи Христо Българин, предлага на любителите на историята множество забележителности от различни епохи.

Припомняме, че за пръв път гостувахме тук на 27 октомври 2017 г., когато Ви разказахме за най-недостъпната венецианска крепост Акронафплион или Замъка с кактусите, благодарение на граф Монте Кристо (снимки 48-90).

В началото на 2018 г. пък публикувахме фотографии (30-47) на Хаджи Христо от Замъка Бурджи, разположен върху педя земя в Арголидския залив, а на 14 февруари 2019 г. Ви показахме туристическия кораб Alkyones, който се завърна след ремонт в Нафплио (снимки 19-28).

Освен Акронафплион тук се намира и още една венецианска крепост - Кастро Паламиди, считана от мнозина за емблема на фортификационното изкуство (снимки 1-18).

Тя се издига върху скалист и изключително трудно достъпен хълм с височина над 200 метра над входа на Арголидския залив. Изкачването му в зависимост от темпото отнема от 30 минути до 1 час.

Построена е за около три години в периода 1711 - 1714 г. по проект на инж. Ласал по време на втората окупация на Нафплио от венецианците.

До върха й отвеждат приблизително 1000 стъпала, а подстъпите към нея са опасани от осем страховити бастиона. През 1715 г. е завладянна от турците, които я удържат до 1822 г., когато е превзета от гръцки въстанници, начело със Стайкос Стайкопулос.

Всъщност от тази стратегически разположена крепост тръгва гръцката революция и борба за национално освобождение през 19 век, защото тя контролира не само Арголидския залив и града, но и входа към п-в Пелопонес и Южна Гърция.

В Средновековието п-в Пелопонес е обитаван от славянски племена, а към него се устремяват армиите на българските царе Симеон и Самуил.

Стайкос Стайкопулос в чието име със сигурност има и българска следа по-късно става генерал, превзема един силно укрепен форт в Коринт и е избран за депутат във второто гръцко народно събрание.

Подвизите му се помнят и до днес, а в Нафплио е издигнат негов паметник.

Благодарим на Хаджи Христо Българин за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете световните морски новини в Pan.bg!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


СТРАХОВИТО: ВИЖТЕ КАСТРО ПАЛАМИДИ - КЛЮЧЪТ КЪМ ПЕЛОПОНЕС! ОСЕМ БАСТИОНА И ХИЛЯДА СТЪПАЛА ОТВЕЖДАТ ДО ВЪРХА!

ПРЕДИШНА СНИМКА 49/90 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка