МОРСКА РАБОТИЛНИЦА: ЗА ПЪРВИ ПЪТ И САМО В PAN.BG - ВЪЗСТАНОВКА НА МИНЕН ПЛОТ (1912 г.)!

Pan.bg 25 апр 2020 | 17:49 views (9455) commentaries(0)
img Българските морски новини № 599

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашите Черноморски приятели Ърни Хемингуей и Ерик Табарли

Най-новото попълнение във фондовете на Бургаската морска експозиция е възстановка с общо устройство на минен плот (1912 г.), изработена от д-р Калоян Панчелиев.

За приложението на минните плотове откриваме данни още през 19 век, например при поставянето на минни заграждения на река Дунав при гр. Сулина по време на Руско-турската война (1877-1878 г.).

Българските минни плотове "Амалия" - "Войвода" и "Раковский" - "Х. Димитръ" участват в поставянето на минно заграждение във Варненския залив от 25 септември до 5 октомври 1912 г.

В момента се подготвя възстановка на минния плот "Амалия" - "Войвода", която ще представим допълнително в един от следващите броеве на рубриката "Морска историческа хроника".

"Възстановката на минния плот "Амалия" - "Войвода" и серия от тематично свързани с нея фотографии от Балканската война също ще заемат своето достойно място в Бургаската морска експозиция", коментира за Pan.bg нейният ръководител Ерик Табарли.

Той сподели и подробности за първата изложба, която ще бъде организирана от експозицията през лятото на т.г.: "Тя ще бъде с военноморска насоченост и ще представи пред публиката нашата колекция от флотски вестници и стен-вестници".

Възстановката на минния плот публикуваме в настоящата серия редом до предишните попълнения в експозицията - модел на ветроходното рибарско корабче "Атлиман" от Черноморска Странджа, чертеж на куриерски винтов параход Kellasourry, галерата "Лъв" - флагмански кораб на цар Иван Шишман от XIV век, испанската галера La Real, влекач Sanmar XII и туристическо корабче "Албена" от Варна, яхта "Света Мария" от Китен, легендарната лодка "Джу IV" и емблемата на Българския народен морски сговор.

Благодарим на Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МОРСКА РАБОТИЛНИЦА: ЗА ПЪРВИ ПЪТ И САМО В PAN.BG - ВЪЗСТАНОВКА НА МИНЕН ПЛОТ (1912 г.)!

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/24 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка