ГОРЕЩИ СНИМКИ: ТОЙ Е...КОРАБЪТ НА ВИЛХЕЛМИНА, ПЪРВАТА ЖЕНА МИЛИАРДЕР, КОЯТО СЕ ОПЪЛЧИ НА ГЕРМАНСКИЯ ИМПЕРАТОР И АДОЛФ ХИТЛЕР!

Pan.bg 13 май 2020 | 23:42 views (3695) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 75

Калоян Панчелиев

Макар и не особено голямо по размери днес Кралство Нидерландия все още е една от водещите морски държави в света, която впечатлява със своите огромни пристанища, многобройни корабостроителници, високотехнологичен военен и граждански флот, силно развито речно корабоплаване и риболовна промишленост.

В исторически план Нидерландия е една от Владетелките на моретата, осмелила се да оспори първенството на англичаните.

Навлизането на холандския флот в устието на р. Темза през 1667 г. и пленяването на английския флагмански кораб Royal Charles се счита за едно от най-позорните събития в английската военна история.

Привързаността на холандците към морските старини и артефакти е пословична.

Доказателства за това можете да откриете не само в местните музеи, в които се съхранява богатото морско наследство на страната, но и в стремежа да бъдат запазени в автентичен вид и поддържани в експлоатация множество известни кораби от миналото - ветроходи, параходи, влекачи, яхти и др.

Един от корабите, които днес се радват на безметежни и спокойни старини е някогашният параход Hydrograaf, чиято биография е изключително бурна и динамична и се простира във времето върху единадесет десетилетия.

Неговият път към морските простори започва през далечната 1910 г. от стапелите на корабостроителницата Fijenoord в Ротердам.

През годините е използван интензивно като хидрографски кораб в холандския военен флот, ферибот, яхта на кралското семейство, учебен кораб.

В народната памет той остава като яхтата на Вилхелмина, кралица на Нидерландия от 1898 до 1948 г. Нейната биография е не по-малко завладяваща от тази на кораба Hydrograaf.

Официално Вилхелмина е първата жена милиардер в света (в американски долари), която натрупва богатството си благодарение на инвестиции в САЩ.

Успехите във финансовата сфера обаче са само една малка част от нейното амплоа - тя е вярна на поданиците си, защитава интересите на кралството и намира решения за неговите икономически проблеми, изключително активна, предизвикателна и понякога дори дръзка в международната политика.

Срещата й с германския император Вилхелм II преди Първата световна война отдавна се е превърнала в легенда.

Тогава императорът решил да се пошегува с нея и отбелязал подигравателно: "Моите охранители са високи над два метра, а Вашите им стигат едва до рамото".

Вилхелмина отговорила спокойно и любезно: "Абсолютно вярно, Ваше Величество, охранителите Ви са високи над два
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > метра, но ако ние отворим шлюзовете и дигите се отприщят нивото на водата ще бъде 3 метра".

Колелото се върти, времето лети, императорите оредяват, идва Втората световна война.

По това време Вилхелмина е във Великобритания и ръководи холандското правителство в изгнание. В серия от радио-предавания напада остро Адолф Хитлер и го нарича "враг на човечеството".

На 5 август 1942 г. тя става първата чуждестранна кралица, която изнася реч пред американския Конгрес. Абдикира през 1948 г. след влошаване на здравословното състояние в полза на дъщеря си.

А, колкото до Hydrograaf през 1983 г. той е закупен от Хари Смит, световно признат експерт в реставрацията на исторически кораби и напълно възстановен. От тогава е туристически кораб с капацитет до 150 души и предлага тематични круизи по големите реки и крайбрежието на Нидерландия...

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/bgseanews/

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩИ СНИМКИ: ТОЙ Е...КОРАБЪТ НА ВИЛХЕЛМИНА, ПЪРВАТА ЖЕНА МИЛИАРДЕР, КОЯТО СЕ ОПЪЛЧИ НА ГЕРМАНСКИЯ ИМПЕРАТОР И АДОЛФ ХИТЛЕР!

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка