АЙ, БУБАМАРА, БУБАМАРА-3: ОТНОВО В СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ!

Pan.bg 30 юни 2020 | 22:30 views (6027) commentaries(0)
img Международни морски новини № 24

Калоян Панчелиев, снимки - Любен Каравелов

В периода 2018 - 2019 г. кореспондентът ни Любен Каравелов публикува в Pan.bg два репортажа от сръбското градче Сремски Карловци.

За нас българите то е по-известно с това, че през 1758 г. тук пристига Паисий Хиледарски и получава достъп до различни съчинения и източници за старата българска история.

По-късно те са използвани от Паисий при написването на "История славянобългарска".

Наскоро г-н Каравелов ни изпрати нови снимки на хърватската самоходка Apatin I (ENI номер 36000185) с товар от строителни материали при преминаването й в района на местното пристанище за рибарски лодки, моторници и яхти (снимки 1-7).

Припомняме, че при предишните си включвания от тук Ви показахме резиденцията на сръбския патриарх, училището по богословие, католическата църква "Света Троица", старата часовникова кула, крайбрежния парк с някои от прочутите рибни ресторанти, както и сръбския моторен танкер Ladjar.

Сремски Карловци е разположен амфитеатрално на река Дунав по склоновете на т.нар. Фрушка гора и в непосредствена близост до Нови Сад и Петроварадинската крепост. Запазената марка на градчето е калинката (на сръбски: бубамара).

В по-стари времена на мястото на днешното селище е съществувало римско укрепление, наречено Кузум. През вековете от север през река Дунав нахлуват различни племена и завоеватели, като най-трайно изглежда е влиянието на австрийците и унгарците.

След сключването на т.нар. Карловацки мирен договор (1699 г.) между Османската империя и членовете на Свещената лига (Свещената Римска империя, Русия, Полша и Венеция) градчето става резиденция на глава на Православната църква.

Благодарим на Любен Каравелов за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България и света в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/bgseanews/

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


АЙ, БУБАМАРА, БУБАМАРА-3: ОТНОВО В СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/49 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка