ГОРЕЩИ СНИМКИ: ПЛАВАЩ КРАН ВЪВ ВАРНЕНСКОТО ЕЗЕРО БОРИ АВАРИРАЛАТА ТРЪБА ЗА ОТПАДЪЧНИ ВОДИ. СКОРО ЗАПОЧВА И УДЪЛБОЧАВАНЕ НА КАНАЛА МОРЕ-ЕЗЕРО

Pan.bg 17 юли 2020 | 00:34 views (2364) commentaries(0)
img
Българските морски новини № 620

Към морето и Дунава - за напредък!

Снимки - Райко ПанчелиевКакто винаги първи екипът на ПАН.БГ е на точното в точното време.
Фотографите ни този път стигнаха до местността "Малката чайка", която е под Аспаруховия мост посока Варненското езеро, от южната му част.
Там освен малкото рибарско пристанище попаднахме и на интересен обект - плаващ кран на фирма "Хидрострой", който в момента буквално бори авариралата мръсна тръба на кварталите Аспарухово и Галата. В края на юли пък започва и удълбочаването на канала море-езеро.
Ето още подробности:


Подмяната на авариралия тръбопровод за отпадни води под Варненското езеро се очаква да приключи до края на месеца. Това стана ясно на заседание на ПК „Опазване и възпроизводство на околната среда“ към Общинския съвет, на което съветниците бяха запознати с напредъка на ремонтните дейности, свързани със скъсания тръбопровод.

Доставени са 260 метра нови тръби, които са от полиетилен с висока плътност и с външен диаметър 500 милиметра. До момента са извършени съответните заварки и са отлети утежнители.

„Предстои през тази седмица да бъдат извършени хидравлични проби на тръбите, както и изпитания за водоплътност на участъците, които са подготвени за потапяне“, съобщи зам.-кметът на община Варна инж. Христо Иванов.

Успоредно с това се прокопава мястото, на което ще бъдат положени тръбите. „100% е изпълнено прокопаването с необходимата дълбочина на ската, който е от страната на КПС „Аспарухово“, до фартватера. Изпълнено е и прокопаването извън фартватера от северната страна, като изкопите са в окончателния им вид“, поясни инж. Иванов.

Той уточни, че през тази седмица предстои да започне удълбочаването на първи канал на Варненското езеро. „Очакванията са в рамките на 4-5 дни след започване на работа от страна на ДП „Пристанищна инфраструктура“ нивото на канала да бъде прокопано до минус 14 метра. След това фирмата подизпълнител „Хидроремонт“ ще продължи удълбочаването до котата от минус 21-22 метра, като се предвижда дейностите да бъдат извършени в рамките на 10-ина дни“, добави зам.-кметът. „Ще направим всичко възможно до края на месеца да бъде изпълнено свързването на тръбите“, каза още инж. Иванов.

На заседанието на комисията присъства и директорът на "ВиК - Варна" Валентин Вълканов, който направи ретроспекция на случилото се с тръбопровода. По думите му, ако тръбата е била положена на 22 метра
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > под морското равнище, нямаше да се стигне до инцидента.

Той е категоричен, че няма екологична катастрофа във Варненското езеро. „Показателите на водата на мястото на скъсаната тръба са като в останалата част на езерото. Измирането на риба няма връзка с дефектиралия тръбопровод“, каза още Вълканов. По данни на ВиК Варна в момента отпадъчните води преминават през механично пречистване.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩИ СНИМКИ: ПЛАВАЩ КРАН ВЪВ ВАРНЕНСКОТО ЕЗЕРО БОРИ АВАРИРАЛАТА ТРЪБА ЗА ОТПАДЪЧНИ ВОДИ. СКОРО ЗАПОЧВА И УДЪЛБОЧАВАНЕ НА КАНАЛА МОРЕ-ЕЗЕРО

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка