ЩО Е ТО ТАРЗАНА? СЛЕД АХТОПОЛСКИТЕ БУНИЧКИ И СТАПЕЛИ, ВИЖТЕ И ВХОДА КЪМ МЕСТНАТА КОРАБОСТРОИЛНЯ!

Pan.bg 10 яну 2021 | 22:32 views (7330) commentaries(0)
img Българските морски новини № 726

Към морето и Дунава - за напредък!

Калоян Панчелиев, снимки - Фридрих Герстекер

Желанието на нашите кореспонденти от Южното Черноморие да ни представят забележителностите в своите пристанища е похвално и достойно за уважение.

Напоследък с най-голяма активност в това направление се отличават Рафаел Сабатини от Царево и Фридрих Герстекер от Ахтопол, които ни изпращат все по-интересни репортажи.

През ноември м.г., когато обиколихме пристанищния залив Торлу в Ахтопол и представихме буничките и стапелите обещахме да разкажем и за местната корабостроилня.

Макар и в доста примитивен вид, но под звучното и архаично име "тарзана" (от турското "торсана" или "терсана" - корабостроителница) тя продължава да извършва дребни ремонти и преустройство на рибарски корабчета.

Важна подробност е, че това предприятие не е частна собственост на отделна личност или дружество, а съществува под формата на кооператив или борса. То се намира в някогашния крайбрежен парк, между улиците "Крайморска", "Нептун" и "Яна", в югозападна посока от залива.

На входа на парка, откъм ул. "Нептун" е поставена стара спасителна лодка (снимки 1, 2, 3 и 4) с външна маркировка Ах 141, която се явява и главен "герой" на настоящия репортаж.

Лодката е "закърпена" от местни майстори и сигнализира не само близостта на корабостроилнята, но и на клуба на ахтополската риболовна дружинка.

В наши дни лодката се използва често като импровизиран офис, склад за принадлежности или кът за отдих от местните морски вълци. Тук, на входа на ахтополската "тарзана" можете да разберете кои корабчета се ремонтират или кои са вече завършени и скоро ще бъдат спуснати на вода.

Едно от тях, което е почти завършено можете да видите вляво от лодката на снимка 4.

В следващия репортаж ще прекрачим прага на местната корабостроилня, ще се разходим в крайбрежния парк и ще Ви покажем няколко интересни образци от ахтополското корабно творчество.

В допълнение ще разкажем колко и какви аламани, гемии и по-големи ветроходи са били построени тук през първата половина на XX век.

Благодарим на Фридрих Герстекер за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежиhttps://www.facebook.com/bgseanews/

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЩО Е ТО ТАРЗАНА? СЛЕД АХТОПОЛСКИТЕ БУНИЧКИ И СТАПЕЛИ, ВИЖТЕ И ВХОДА КЪМ МЕСТНАТА КОРАБОСТРОИЛНЯ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/96 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка