ГЕН.РУМЕН РАДЕВ ПРЕД ПАН.БГ И OTBRANA.COM: НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ВОЕННИТЕ КОМАНДИРИ НЕ СТАВАТ ЗА ПОЛИТИЦИ

Pan.bg 02 ное 2016 | 07:36 views (4984) commentaries(4)
img Днес трябва да има нов прочит на Стратегията на национална сигурност, на Националната отбранителна стратегия и на законите в тази област, убеден е ген. Румен Радев, кандидат за президент на Република Българи и върховен главнокомандващ Въоръжените сили.

За otbrana.com и pan.bg - Спирдон Спирдонов


Г-н генерал, нека да започнем разговора от въпроса „Какво означава да си патриот?”

- За съжаление в днешно време има хора, които превърнаха патриотизма в „професия” или бизнес. За да си патриот, не е достатъчно да обичаш България. За да си истински патриот, трябва да имаш ясна позиция, виждане и отговорност за настоящето и бъдещето на България. И да ги отстяваш.

Вие станахте популярен и близък на обикновените хора със своята собствена позиция. Какво е тя, що се отнася до интересите на армията?

- Когато се е налагало да защитавам интересите на Българските ВВС и на България, не съм се поколебавал да изразя собствена позиция и да вземам собствени решения, които са били в разрез с официалната политика на Министерството на отбраната. Винаги съм държал на здравето и живота на моите подчинени. Винаги съм държал те да имат реални бойни способности, от които България има нужда.

Кои са, според Вас, днешните потребности на армията и на хората в нея?

- Основната потребност е свързана с необходимостта от ново професионално разбиране за голямата отговорност, която имат военнослужещите и за достойнството на професията на военнослужещия. Заплащането отдавна не съответства на натоварването и риска във военната професия. Иначе всекидневните проблеми на офицерите, сержантите и войниците са огромни. Бих отбелязал само няколко от тях – липсата на целенасочена политика за осигуряване на всекидневните социални грижи за семействата, като жилища под наем в гарнизоните, трудова заетост за съпругите или съпрузите, липсата на ресурси за качествен и пълноценен учебен процес във военните формирования. Сериозна трудност за сержантския и войнишкия състав се оказва лошата система за участие в курсове за квалификация и преквалификация. Обикновено тези курсове имат продължителност няколко месеца извън гарнизона на формированието, а не се осигуряват средства за транспорт, за прехрана. Това може да бъде променено без много усилия, стига да се
промени бюрократичния подход.

Това, че България е в криза, не е новина. Кои са причините обаче?

- У нас има криза на ценностите и на управлението. Питате за причините. Първата е липсата на ясна и дългосрочна визия за развитието на България. Обикновено управляващите ограничават своето стратегическо мислене в рамките на мандата си. Втората е липсата на откровен и истински анализ за реалното състояние на страната. Липсва държавническа воля и решителност за налагане на важни държавни решения. И много често в гонене на параметрите на т.нар. макрорамка и на интересите на олигархията се забравя за най-важното – проблемите и интересите на обикновения човек. Кризата у нас се корени в липсата на ясен коректив на властта в държавата, т.е. наличието на контрол от една и съща партия. В този ред на мисли бих посочил и липсата на достойна външна политика, основана на националния интерес в рамките на съюзите, в които членуваме.

Как оценявате дебата за ролята и значението на президентската институция?

- Дебатите за бъдещето на президентската институция се изродиха по най-грозния начин в самото начало на кампанията – кой, кого, защо и как е номинирал. Не става дума за идеи, предложения, за личности и за ангажименти, на какво стъпва, от къде идва и какво смята да прави. Целта, очевидно е да се обезличи президентската институция и бъдещия президент, за да бъде той зависим от партии и личности, да не може да казва „Не!”, да не може да налага вето и да използва всички форми и методи, дадени му от Конституцията, за да предотвратява решения, които не са в интерес на обществото.

Номинацията Ви, като генерал от Българската армия, взриви общественото пространство. Имате ли такова впечатление? Коя е причината?

- Взриви не общественото пространство, а взриви символите на статуквото и едноличната власт. Номинацията ми срещна яростен отпор, политическият елит обяви, че това е абсурд и абсолютно неприемливо за държавата. Мисля, че не е абсурд, а необходимост – от промяна, от собствено мнение, от самостоятелни решения, от чуване гласа на мнозинството български граждани. Самият страх от кандидатурата ми доказва, че тази промяна е необходима. Като друга съществена причина за атаката срещу номинацията ми бих посочил страхът на политическия елит да не би случайно при тях да попадне човек, който не е като тях, не е в мрежата на зависимости, не говори брюкселски, а български език. И, който с риск на кариерата си, се е научил да казва „Не!”.

Това беше в началото, но като че ли Вие провокирахте политическите партии и коалиции и те се обърнаха към генералите и адмиралите.

- Така излиза. Не е вярно, че военните командири не стават за политици. Това са хора, които са били длъжни да бъдат стратези, защото са изграждали визия за развитие за един много дългосрочен хоризонт. Те са били дипломати, защото всеки един от тях е формирал, отстоявал и налагал национална позиция на България в различни международин форуми и пред различни международни институции. Това са хора, които са били мениджъри на високо ниво. Те са създавали екипи, решавали са важни системни задачи в една сложна обстановка. Отговаряли са за подготовката и живота на хората, за финанси, за логистика, за правни и социални въпроси. А в същото време, политици стъпват на отговорни длъжности без да са мотивирали няколко човека през живота си. Офицерите са длъжни да бъдат лидери. Те са водили подчинените си не по силата на заповеди, защото така можеш да водиш до известно време. Те са ги водили с личен пример. Ето такива хора ние задраскахме и унижихме. Обидихме ги, че не стават за управлението на държавата. Моето мнение е, че прибързахме с негативните оценки. Радвам се, че някои започнаха да поправят грешката си. Аз познавам в световен мащаб няколко летци, които са станали президенти, обратният случай не ми е известен.

Запасното войнство е голяма патриотична прослойка в обществото ни. Готови ли сте да отговорите на проблемите му?

- Познавам много добре живота и проблемите на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите. По-голямата част от тях нямат добър жизнен стандарт, за съжаление. Има обаче нещо по-лошо. Властта и обществото ни отделят много малко внимание на тези хора, които са отдали живота си, а в много случаи, и здравето си за защитата на Родината. Липсва държавническа политика към тях. А, сигурен съм, че те ще бъдат първите, ако тръбата ги призове да дадат дори живота си за България.

Как гледате на отговорностите на президента за националната ни сигурност?

- Националната сигурност ще ни бъде все повече необходима във време, наситено с несигурност около нас и вътре в самото общество. Тук президентът има своите огромни отговорности. И той трябва да ги упражнява във всички измерения на националната сигурност, като се започне от защитата на териториалната цялост на страната, от външната политика и от държавната граница, мине се през защитата на конституционно установения ред, гарантиране на правата и свободите на българските граждани и се стигне да сигурността на улицата, в дома и на децата ни. Едва тогава може да се говори за подобряване благосъстоянието на българския народ в мирна обстановка. Днес трябва да има нов прочит на Стратегията на национална сигурност, на Националната отбранителна стратегия и на законите в тази област.

Каква политика трябва да водим като членове на НАТО?

- Трябва да отстояваме своята национална позиция, да не бъдем консуматори на способности в НАТО, а да допринасяме с реални способности. Това означава да имаме съвременни Въоръжени сили, което ще бъде моята отнговорност като върховен главнокомандващ. Същият принцип ще отстояваме и в политиката ни като членове на ЕС. Членството в НАТО и ЕС не е основание да си създаваме врагове извън тях.

Какви са впечатленията Ви от срещите с хората в страната?

- Тези срещи ми създават самочувствие и увереността, че съм на прав път. Че животът ни трябва да се промени. Искам да им благодаря, че толкова силно милеят за България.otbrana.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Иван Асен Втори 02 ное 2016, 09:15
   
  6
   
  0

  Коя е тая прелест в ръцете на генерала?

 2. #2
  Вещ 02 ное 2016, 19:10
   
  5
   
  0

  Денислава Кръстева от гр.Садово.

 3. #3
  Бърборко 02 ное 2016, 20:06
   
  7
   
  1

  Това е дъщеричката ми , в ръцете на един достоен човек !

 4. #4
  румен стоянов 03 ное 2016, 12:22
   
  1
   
  0

  Приятели,

  Вижте колко е просто да се разбере, кои са подготвени да защитават Националния ни интерес, който накратко звучи така:

  - Благоденствие на Българската нация…!

  Логически връзки:
  1. Концентриран израз на Националния ни интерес е Икономиката;
  2. Продължение на Икономиката е Политиката;
  3. Продължение на Политиката е Войната…

  Всеки който е ръководел В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ, някаква структура от Икономиката, Политиката или Войната…, е годен за Държавник…

  НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ, имали нерегламентирани контакти с тайни слежби на чужди държави, техни полулегални и легални структури или са работили открито в полза на ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, се вкарват в Затвор, понякога и Доживотно…!!!
  .
  (… амо у нас, някои идиоти още вярват, че национален предател работил за “източна” или “западна” тайна служба е достоен и герой…)
  .

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка