ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ СЪС СМЕЛА ПОСТЪПКА: ЩЕ СЕЗИРАМ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗАРАДИ СЕТА

Pan.bg 23 ное 2016 | 17:02 views (6665) commentaries(6)
img /КРОСС/

Поел съм ясен ангажимент да сезирам Конституционния съд във връзка с договора за свободна търговия ЕС-Канада (СЕТА). Той предвижда трансфер на суверенитет от България към корпорациите. Един иск на чуждестранен инвеститор ще е в състояние да блокира намеренията на парламента да коригира минималната работна заплата, да ограничи вредна съставка в храните или да предприеме кампания срещу тютюнопушенето, да речем. Това е абсолютно недопустимо.

Това казва пред Калина Андролова новоизбраният президент на Република България ген. Румен Радев.

За своите планове като държавен глава той казва, че предстоят да се разпределят във времето и като приоритети.

Да речем, националното помирение не е еднократен акт, а изисква системно усилие. Демографската катастрофа предполага пакет от мерки, за които ще настоявам, посочва Радев.
Първото, с което ще се заеме новият президент е съставянето на работеща администрация.

Д-р Петър Дертлиев казваше, че сме малка страна, която трябва да бъде управлявана „с таланта на цялата нация". Президентът у нас се избира с всенароден вот. Затова е най-легитимната политическа фигура в България и в това е неговата сила. За разлика от правителството той не зависи от парламентарното мнозинство, а това му дава по-голяма свобода на преценката и изказа. До встъпването ми в длъжност остават два месеца, а ситуацията е много динамична. Трудно е да се прецени дали към онзи бъдещ момент президентът ще може да подхване дългосрочните си идеи, или да се справя с остра криза. Вече имаме оставка на правителството. Възможна е и ескалация на мигрантската криза. С г-н Плевнелиев вече установихме контакт и вярвам, че предаването на поста ще се извърши плавно, коментира Румен Радев в интервю за списание a-specto, брой 31.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Някой си 23 ное 2016, 18:38
   
  32
   
  2

  Освен това сезирай и Прокуратурата за тези които сключиха този срамен договор на тъмно!

 2. #2
  Дърваров 23 ное 2016, 21:15
   
  25
   
  4

  Да живей!!!..Това е добре за народа на България!!!
  Дано успее новия Президент!!!

 3. #3
  анализатор 25 ное 2016, 11:00
   
  2
   
  1

  Някой чел ли е СЕТА?
  Какви са точно членовете коити дават повече права на корпорациите

 4. #4
  Георги Ковачев_ 25 ное 2016, 11:22
   
  1
   
  0

  До №3: да, младеж, аз си причиних това главоболие. Но честно казано ми адски трудно да се сетя в тая алабалистика кои членове и алинеи бяха (юридическите термини са достатъчно трудни за разбиране даже на български, какво остава за английски). Но ако си смел да ги търсиш - приятно четене - http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/september/tradoc_152806.pdf

 5. #5
  свдимитар 25 ное 2016, 12:57
   
  0
   
  4

  Марш марш с генерала наш .....

 6. #6
  Част_престъпление_СЕТА 25 ное 2016, 23:58
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  Нова наглост в СЕТА: Компенсираме корпорациите за загуби от земетресения и пожари
  Публикувано на 26.10.2016 в България

  Изключителна нова наглост бе открита в проекта за търговско споразумение между ЕС и Канада, известен като СЕТА. Оказва се, че страните по договора ще са длъжни да обезщетяват международните корпорации за щети, произтичащи дори от природни бедствия и граждански конфликти. Абсурдът бе открит от адвокат Валери Тарандов, който в последните дни е един от малкото хора в България, които се заеха да прочетат договора. За разлика от него, например евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ) публично обяви, че не го е чел, но че го счита за много полезен. В случая, скандалната разпоредба е записана в чл. 8.11. от договора, който гласи следното:
  ЧЛЕН 8.11
  Обезщетяване за загуби
  Независимо от разпоредбата на член 8.15, параграф 5, буква б) всяка от страните предоставя
  на инвеститорите от другата страна, чиито попадащи в обхвата инвестиции търпят загуби,
  дължащи се на въоръжен конфликт, граждански бунт, извънредно положение или природно
  бедствие на нейната територия, третиране, което е не по-малко благоприятно от това, което
  предоставя на своите собствени инвеститори или на инвеститорите на трета държава, което
  от двете е по-изгодно за засегнатия инвеститор, по отношение на възстановяването,
  обезщетяването, компенсирането или друг вид уреждане на въпроса.
  Преведено на по-прост език, държавата ще е длъжна да компенсира всяка загуба на международна корпорация, стига да е направила същото по адрес на местен субект. Т.е. например в София става земетресение и се поврежда метрото. Общината – като собственик, вади пари и го ремонтира. С това едно местно „предприятие“ каквото е метрополитенът, е било компенсирано за земетресението. След което за да се спази „равенството“, държавата трябва да покрие загубите и на всички други инвеститори. Примерно ако ЧЕЗ са прехвърлили собствеността формално на канадска офшорка, тогава държавата ще трябва да ремонтира за своя сметка цялата електроснабдителна мрежа. Ако „Софийска вода“ също си направят формално фирма в Канада, тогава държавата ще трябва да подмени за своя сметка повредените тръби, и отново да ги предостави на концесионера.


  Ситуацията е абсурдна, защото засяга дори социални дейности. Например така наречените „детски кухни“ чисто формално са търговско дружество. Ако земетресението потроши обектите, в които се готви храната, то очевидно държавата ще трябва да ги възстанови. За да има храна за децата. Но това, което струва примерно няколко стотин хиляди за цяла София, ще породи задължение да се покрият щети за милиарди в други области.
  Така фактически излиза, че за да не обезщетява никого, държавата не може да извършва дейности по възстановяване след земетресение! Градът трябва да остане в руини…
  А най-абсурдното е, че дори да зареже децата и метрото, държавата отново може да се окаже задължена да плаща. Защото се споменява „третиране към трета държава“. Т.е. договорът ползва всяка възможна привилегия, която съществува във всяко друго споразумение. Ако някъде по някакъв повод (например при строителство на АЕЦ или на американска военна база), е предвидена възможност за компенсации, то тя автоматично се разпростира върху всички.
  Чрез подобни разпоредби корпорациите реално получават напълно безплатна застраховка срещу природни бедствия, за сметка на данъкоплатците. Няма нужда да се охарчват.
  Подобен текст в споразумението само доказва, че това не е никакво споразумение за свободна търговия. Това е договор за гарантиране на огромни привилеги на частни компании. Само името му е „търговско“. Същността му е вид корпоративен фашизъм. /  ГН

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка