САЩ и балтийските държави се ангажираха да укрепят блока на НАТО

Pan.bg 04 апр 2018 | 13:39 views (2928) commentaries(1)
img
„САЩ, Латвия, Литва и Естония се ангажираха с бъдещото укрепване на блока на НАТО“. Това се посочва в съвместното комюнике на Белия дом, след срещата на президента Доналд Тръмп и тримата лидери на балтийските страни.
"Ще продължим да работим за повишаване възможностите на НАТО, за да гарантираме възпиращите действия и отбраната. САЩ, Естония, Латвия и Литва потвърждават своя ангажимент за прилагането на „Член 5“ от Вашингтонския договор (по Устава на НАТО, се посочва, че нападение и срещу един член на НАТО се счита за атака срещу целия блок). Естония, Латвия и Литва ще продължат да модернизират въоръжените си сили, за да подобрят взаимодействието си с въоръжените сили на САЩ и другите съюзници от НАТО ", се казва в комюникето.
"Естония, Латвия и Литва ще работят за развитието на регионалната инфраструктура, така че САЩ и други страни от НАТО да имат възможност на ротационен принцип за разполагане на допълнителни сили в региона и за провеждане на учения там", се заявява в комюникето.
САЩ, от своя страна, "възнамеряват да продължат периодично да разгръщат силите си в балтийските страни. САЩ се ангажират да оказват съдействие на Естония, Латвия и Литва да подобрят готовността на своите въоръжени сили. Ще продължим да проучваме нови идеи и възможности, включително тези, свързани с противовъздушната отбрана, както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО, за да укрепим политиката на възпиране в региона ", се казва в комюникето.

М. ГЕНОВ
Източник: NATO-OTAN
Снимка: © wikimedia
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  д-р Захари Бисеров 24 апр 2018, 21:18
   
  1
   
  1

  Забравяте историята. Ще я запомните по трудният начин.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка