Генералният секретар на НАТО не изключи прилагането на член 5 за колективната отбрана в отговор на кибератака от страна на РФ

Pan.bg 17 сеп 2018 | 13:21 views (2063) commentaries(13)
img
Страните от НАТО могат да решат да приложат член 5 от Устава на Алианса за колективна отбрана в случай на сериозни кибератаки срещу съюзниците от страна на Русия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
В интервю за сайта Axios, цитирано от "Интерфакс-АВН", в отговор на въпрос: "Може ли руска кибератака да доведе до прилагането на член пети?" Столтенберг заяви: "Не автоматично, това ще зависи от естеството на кибератаките."
Въпреки това, той отбеляза, че преди няколко години, НАТО взе решение, даващо възможност за прилагането на член 5, в случай на сериозна кибератака.
"Това се отнася не само за атака с конвенционални оръжия, но също така и за кибератаки", обясни Столтенберг, като добави, че "най-важното е, че ясно сме заявили за възможността, ако е необходимо, прилагането на член 5-ти, и че, в същото време, засилваме нашата киберотбрана".
Член 5 от Устава на НАТО предвижда, че въоръжено нападение срещу една или повече от страните-членки ще се разглежда като нападение срещу всички тях, и те имат право на колективната отбрана.

М. ГЕНОВ
Източник: Axios и "Интерфакс-АВН"
Снимка: © INTERFAX.RU
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  Borei 17 сеп 2018, 13:35
   
  14
   
  7

  Да бе, защо да не може?

  След дебилската история на британците с "Новичока" и колективното изгонване на руските дипломати от натовските страни, вече нищо не ме учудва. НО, тези наясно ли са, че Русия днес не е тази от 90-те години?

  Тези май наистина са заспали и са пропуснали последните 15-ина години? А може и с член 5 от Устава на Алианса да стане така, че да не се събудят повече никога?

  Трябва да им се "удари" един "конвенционален шамар". Да се направи едно показно на "Авангард" в Сирия, само да разбушува морската вода около корабите им, без да ги разрушава и да се чудят, че не са забелязали боеприпаса :) !!!

 2. #2
  Борей (1), 17 сеп 2018, 21:49
   
  9
   
  8

  Ти явно не си заклет почитател само на субстанцията на много известния в този сайт "KOREKTOR". Руски "самогон" в неговия клиничен случай. Руска домашна водка. Ти се дрогираш в строгия смисъл на думата. Друга клиника е при тебе. Бойният ти дух го показва.

 3. #3
  Borei 17 сеп 2018, 23:17
   
  7
   
  5

  Отговор на коментар: #2

  "Друга клиника е при тебе. Бойният ти дух го показва."

  "Клиниката" е, че ние с голяма част от т.н. "руски народ" сме били някога един народ!

  Ако търсиш ще намериш доказателствата. Аз не вярвам, аз знам!
  И защо да се хващам на алабализмите на разни интриганти и да съм против българите?
  Нас ни вкараха в Натото, с определена цел, която няма нищо общо с добруването на нашият народ...
  И виждаш резултатите от "демокрацията" и от членствата ни в момента!

  Русия или България, на един фронт сме!

  За тези, които вярват на алабализмите Нато, евро-ценности, САЩ, ЕС и подобни, много жалко.
  Всеки трябва да стане господар на себе си първо и когато е свободен, да разбере кой е, какъв е и защо е тук и сега?
  Интригантите разчитат на незнанието и наивността на индивидите. Използват ни за техни цели.
  Ти си преди всичко дух и имаш свободна воля. Някои с хитрост могат да ти "заобиколят" ума, разбирането и да ти използват духа. Ако знаеш, можеш да го избегнеш и е важно да не робуваш на никого!

  Това е моята клиника! Вярвам и знам, че с Русия сме на един фронт и не ме интересуват "водки" и разни други простотии..
  Ако си забелязал, знам много добре английски, руски и някои други езици и имам достъп до много инфо!

  Ще се радвам, ако разбереш, че си българин и започнеш да защитаваш интересите на народа ни. Не интересите на разни примитивни индивиди!
  Използвай си бойният дух за нашият народ, а не против него! В историята има много примери на "разделяй и владей", когато един народ е бил разделян и е воювал на живот и смърт с другата му половинка...
  Това и днес е много актуално!

  Think about it!

 4. #4
  Тома 18 сеп 2018, 11:51
   
  7
   
  6

  Този генерален секретар ми се струва, че е със замъглено съзнание, като чета какви глупости дрънка. Една доза "Новичок" ще го ободри и освежи. Може да подейства положително и на съзнанието му. Ако оцелее. Ако не оцелее, значи така е било по - добре.

 5. #5
  LeniN 20 сеп 2018, 15:29
   
  0
   
  4

  С руснаците не сме един народ, но делим много общи неща: кирилица, православие, църковно-славянски език. И ние, както и те сме хибриди от 2 и повече националности. И те както и ние не сме "чисти" славяни. Имаме обаче огромна изгода един от друг да сме приятели а не врагове. До тук толкоз по тази тема.

  НАТО ме тревожи много с това изказване. По 1 съвсем различна причина. Това изказване показва че НАТО не зачита или се опитва да не зачита суверенитет.

  Член 5 засяга колективна отбрана, в реалност - колективно нападение. Член 5 обаче не задължава никой да приема драстични мерки, достатъчна е и "морална подкрепа". Но моралната подкрепа особено в случай на криминална организация каквато е НАТО е твърде много.

  Някои ще скочат - НАТО не са обявявани официално за престъпници. Мога да поспоря по този въпрос. Макар да няма директно отправено обвинение, съществуват достатъчно документи, показващи и доказващи участието, дори по-лошо - инициативата на НАТО за десетки случаи на масови убийства на мирни граждани в мирно време и в страни-членки на организацията с единствена причина да създава и да се ползва от създалото се напрежение.

  Става въпрос за Гладио. Гладио е доказана натовска операция извършвана в почти всички страни зад желязната завеса в периода 1945-1991.

  Бомбен атентат в Болоня
  Убийството на Алдо Моро
  Бомбен атентат в Рим, Пиаза Фонтана
  Масов разстрел на обикновени граждани в шопинг-центрове в Белгия
  Бомбени атентати в ФРГ
  Турската групировка Сиви вълци и всичко извършено от тях - политически убийства, терор над мирни граждани и пр

  Листът е дълъг, но и това е достатъчно организация с такова минало да не разчита дори на "морална подкрепа" за каквото и да било, като минимум, а като оптимум да се разпусне и разтвори в небитието. Като максимум - да получи и достойно наказание.

 6. #6
  LeniN 20 сеп 2018, 15:44
   
  3
   
  5

  Вижте, аз не чакам от редови генерал на НАТО като Радев или някой след него да се ентусиазира особено да припомни на НАТО що за стока са и къде им е мястото. Но предполагам това ще бъде извършено 1 ден поне в 2 държави - Италия и Германия, ( а защо не и в Франция?) които имат достатъчно принесени жертви в тези безумия на НАТО. Самият факт че Германия говори открито и настойчиво за Европейска армия, а Италия открито не се подчинява на някои команди в Нато вече говори за близкия край на тази уродлива клика. По-лошо - В бъдеще НАТО може да стане причина а не препятствие за нова мащабна война на Европейския полуостров.

 7. #7
  Ушанков 30 сеп 2018, 14:01
   
  4
   
  3

  А руски отговор на техния отговор изключва ли го?

 8. #8
  Представям си: 30 сеп 2018, 14:26
   
  5
   
  3

  България ударена от руска хибератака. Десетки хиляди американци се втурва, да умират заради България. Колкото французи и англичани за Полша през ВСВ.

 9. #9
  Велзевул 01 окт 2018, 19:30
   
  4
   
  6

  Пази боже руски отново да ни спасявят.

 10. #10
  мегаидиот 03 окт 2018, 16:43
   
  4
   
  2

  Няма страшно ,България я пазят и НАТО и САЩ ама не от някаква опастност ами от анално забременяване защото нашите политици така обичат да се нареждат на големите лланги че се хващат чак за палците на краката като гимнастички.

 11. #11
  обектив 04 ное 2018, 21:55
   
  1
   
  0

  "Нас ни вкараха в Натото,"
  ха-ха-ха-ха-ха.... Е, не... Не!

 12. #12
  кольо 04 ное 2018, 22:08
   
  0
   
  1

  С Русия сме били един народ?! Некой не си е пил хапчетат
  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335
  https://nauka.bg/mitohondrialna-dnk-razkriva-zapadno/
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D0%B8_%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

 13. #13
  ГЕРИЛ 10 яну 2019, 14:54
   
  1
   
  0

  ВСЯКО СТАДО СИ ИМА МЪРША! СЛАВЯНСКОТО СЪЩО!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка