Имената на глупците са надрасканите по стените

Pan.bg 17 окт 2018 | 11:24 views (952) commentaries(1)
img
blitz.bg


Да нашариш стена с името на любимия си отбор не е никакво геройство

Фен на Локомотив (София) постави България в световните хроники с неприятни новини. Някакъв запалянко реши, че в чужда държава, където има съвсем различен манталитет, може да разиграва балканския си шовинизъм и да надраска името на любимия си отбор върху мемориал с жертвите на атомната бомба в Хирошима.

Бившият ми класен ръководител, лека му пръст, беше много мъдър човек. От него съм запомнил израза: „Имената на глупците са надраскани по стените“. Обикновено са написани от самите тях или други подобни глупаци. Не е никакво геройство да нашариш собственото си име или това на любимия си отбор на каквато и да било стена – на стадион, на жилищен блок, обществена сграда, уличен трафопост, кофа за боклук или на национален паметник.

Действията на въпросния фен, а и на всеки друг, демонстриращ по подобен начин графичните си умения с боя в ръка, не са повод за биене в гърдите от гордост. Това е поредният срамен епизод за България в световните новинарски хроники.

Надпис с името на любимия отбор или музикален изпълнител не изкуство. Графитите макар да са форма на изкуство, не са легални. Художникът Банкси е най-популярният автор на подобни картини. Той е гениален и известен, но въпреки това анонимен, тъй като рисуването по стените на сградите без специално разрешение е нарушение на закона.

Името на вандала, надраскал името на любимия си отбор на мемориала в Хирошима, все още не е известно. Един „герой“, който демонстрира тотална липса на достойнство пред жертвите и показа на цял свят липсата на сиво вещество в черепната си кухина. Човек с огромен комплекс за малоценност, заслужаващ изключително строго наказание, каквото със сигурност ще получи, ако бъде хванат от японските власти. Той не само посрами себе си, но също така клуба си и останалите привърженици на тима.

Ако все пак им се изплъзне, не трябва да се радва, а да се предаде сам. Това ще е най-достойното нещо, което вероятно ще е направил през целия си живот и до известна степен ще измие срама от името на България и от собственото си име.
Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Бумеранга се завръща!!!!!! 18 окт 2018, 06:11
   
  1
   
  0

  Маргинализирането на широки слоеве от населението ни чрез безработица,фиктивно образование,което не създава образователни и културни навици и не създава,а разрушава интегритета на обществото,води до не контролирането му колабиране! Защо не реагираме така остро срещу изписаните и изрисувани с безмислия наши паметници и училищни сгради,,някои от тях току що ремонтирани и прясно боядисани!?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка