СКСО очакват 2021 г. с оптимизъм, започна сформирането на групата в София, модернизацията на полигон "Црънча" върви по план

Pan.bg 22 яну 2021 | 15:24 views (4714) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 21 януари 2021 г. на честването на 100 години от рождението на полк. Стефан Калъпчиев командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев говори пред българското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ за настоящето и бъдещето на Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

-Г-н генерал, как започва 2021 г. за СКСО?
Като всяка нова година и настоящата 2021 г. започва оптимистично. Заредени сме с много енергия и стремеж стъпили на това което сме постигнали до момента, да надграждаме и развива Силите за специални операции. Знаете, че имаме амбициозен план за развитие в количествено и качествено отношение на формированията и на командването. Знаете, че това е ново командване със сериозни и отговорни предизвикателства пред нас. Предстои ни изключително много работа за повишаване на оперативните способности на Специалните сили и за нашето развитие. Съвсем скоро ще започне изграждането на четвърта група Специални сили, чиято номерация в рамките на СКСО ще е 1-ва, в района на град София. Предстои ни много работа по утвърждаването на тази група, за устройването на новия район. Останалите 3 групи се развиват. Знаете наскоро бе подписан договора за новите бойни машини, който е изключително важен за нас. С тях ще повишим изключително много нашите оперативни способности. Бяха реализирани и предстои да се реализират и други проекти за превъоръжаване. Водим много интензивна бойна подготовка и всичко това допринася за развитието на българските Специални сили по най-добрите стандарти в НАТО и в световен мащаб.

-За групата в София вече подбрани ли са хората, започва ли подготовката им?

Не бих искал да навлизам в подробности, но мога да кажа, че основния команден състав е назначен и той вече работи. Предстои скоро обявяване на конкурс за войнишките длъжности и след това по Регистъра за свободните длъжности за останалите офицерски и сержантски длъжности.

-Къде ще се обучават новоназначените военнослужещи?
Без тези които сега сме назначили, тъй като те са действащи офицери от Специалните сили, всички новоназначени военнослужещи, и войници, и сержанти и офицери преминават през обучение. Офицери през продължителен курс за офицери от Специалните сили в нашия учебен център. Същото се отнася и за новоназначения войнишки състав, който преминава през съответните етапи на подготовка - първо начална подготовка, после за специалност. Ако обобщим на всички предстои преминаването
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > през съответните модули в нашия учебен център и след това ще застъпят на „вахта“ в Силите за специални операции.

-Кога се очаква групата в София да е оперативно готова?
Това ще бъде един по-продължителен процес. Групата в София ще придобие начални оперативни способности в края на 2021 г. Надявам се да достигне пълни оперативни способности и да е готова за сертифициране като тактическа група за Компонентното командване за специални операции на НАТО през 2022 г.

-Модернизацията на полигон „Црънча“ как се развива?
Процесът с изграждането на всички нови съоръжения на полигон „Црънча“ се развива според плановете. Очаквам съвсем в началото на пролетта на открием новия комплекс. След това ще се продължи с усъвършенстване на отделните подполигони - мишенни полета и центрове за обучение.

-Изявихте да придобиете част от бившата авиобаза Чешнегирово. Докъде стигна процеса там?
Съгласно Плана за развитие на Въоръжените сили 2026 това е заложено. По време на Стратегическия преглед на отбраната това е разгледано и ние очакваме да ни бъде предоставена част от територията на бившата авиобаза Чешнегирово и там да бъдат развърнати след време по-голяма част от съоръженията на нашия учебен център и там да водим подготовка. Ние и сега използваме авиобаза Чешнегирово, но вече да придобием официално територията която ни трябва, за да провеждаме подготовка не само ние, но и нашите съюзници и партньори от НАТО.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


СКСО очакват 2021 г. с оптимизъм, започна сформирането на групата в София, модернизацията на полигон "Црънча" върви по план

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка