Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Изминалата година е успешна за Съвместното командване на специалните операции

Pan.bg 01 мар 2021 | 19:54 views (661) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

„Доволен съм, командирът и командването на Съвместното командване на специалните операции са активни и това се вижда по резултатите, които отчитаме днес“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, днес, 1 март, след като се запозна с годишния анализ на подготовката, дисциплината и войсковия ред в Съвместното командване на специалните операции в гр. Пловдив.

Адмирал Ефтимов бе категоричен, че 2020 година е била трудна, но въпреки предизвикателствата, които е създала пандемията с COVID-19 пред обществото, Българската армия и в частност пред Силите за специални операции, изминалата година е била много успешна за Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Той посочи сключването на договора за производство на 10 типа машини за СКСО, които ще повишат тяхната мобилност и защита, както и успешната сертификация на тактическа група за специални операции, която от 1 януари вече е в дежурство в Силите за готовност на НАТО. „Заслужава да се отбележи продължаващото организационно изграждане на Съвместното командване на специалните операции. Вече имаме 4 групи за специални операции, като четвъртата предстои да достигне пълна оперативна готовност“, посочи началникът на отбраната. Сред направленията за бъдеща работа той се спря също на изграждането на логистичен батальон и необходимата инфраструктура в района на град Банкя. „Има доста направления за работа, които са адресирани адекватно от Съвместното командване на специалните операции“, даде своята оценка адмирал Ефтимов.

„Има с какво да се похвалят офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от Силите за специални операции. Пожелавам им да държат курса така, както досега, да вървят по този път и неминуемо успехите ще дойдат“, пожела в заключение началникът на отбраната.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев отчете изпълнение на над 95 % от планираните учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове в рамките на парашутна подготовка за 2020 година, въпреки тежките условия заради пандемията. „През изминалата година успяхме да изградим 4 групи специални сили, качествено различен учебен център за подготовка и бойно осигуряване на специалните сили, щабен и логистичен батальони. Развитието на тези формирования в качествено и в количествено отношение е необходимо и е планирано да продължи през тази и през следващата година“, посочи генерал-майор Матеев. Той акцентира на успешното
сертифициране на необходимото ниво на тактическата група за специални операции за изпълнение на задачи в рамките на Силите за отговор на НАТО, както и на щабния личен състав за компонентното командване на специалните операции на Силите за отговор на НАТО. „Подготвихме и сертифицирахме няколко контингента за изпълнение на мисии и операции зад граница, които се справиха успешно“, отбеляза той.

Успех беше отчетен и в реализирането през 2020 г. на проекти, свързани с изграждането на новата материална база на СКСО, окомплектоването на личния състав със средства за разузнаване и балистична защита, прибори за нощно виждане, прецизни прибори за стрелба и др.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка