"ТИХИНА" НА 50 ПЛЮС 1! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МСРО! (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 05 окт 2021 | 09:27 views (1442) commentaries(0)
img
pan.bg

На 1 октомври Морският специален разузнавателен отряд (МСРО) отбеляза своята 51-ва годишнина!
Екипът на Pan.bg и списание Клуб ОКЕАН пожелават на всички бивши и настоящи военнослужещи здраве, щастие, лични и професионални успехи!
Напред и нагоре!


На 1 октомври 1970 със заповед №00110 на Министъра на отбраната е създаден Морският специален разузнавателен отряд (МСРО). Днес може би най-секретното формирование у нас в близкото минало отбелязва 50-годишния си юбилей!

Историята на тази уникална бойна част започва далеч по-рано. Още в края на 50-те години на миналия век във ВМФ са сформирани отделни групи за неконвенциални бойни действия на море.

Постепенно се набират кадри, усвоява се новопостъпваща техника и имущества, създават се учебни програми и пособия, сменят се райони, активна бойна подготовка се води на място и в други поделения на армията. Едва създало организация на службата и усвоило кръг от свойствени задачи, поделението е закрито през 60-те години.

През 1970 г . МСРО се възражда в района на варненската местност „Тихина“, откъдето идва и популярното име на отряда. Формированието бързо се превръща във важен фактор в системата на тогавашната национална сигурност. В тези години предназначението на поделението е било да осигурява бойните действия на военният ни флот, за което личният състав е трябвало да поддържа готовност да разкрива базирането на противникови морски групировки, оборудването на морския Театър на военните действия (ТВД) и състава на сухопътна групировка, разположена на крайбрежната ивица, да осъществява разузнавателна поддръжка в интерес на морски десантни сили и да установява местоположението на важни обекти. Важно направление е било и изпълнението на диверсионни задачи в тила на противника.

За локация на войсковия район е указана местността „Тихина“, намираща се в близост до сегашния Център по хидро- и аеродинамика в град Варна, от където идва и популярното име на морските ни специални части – Тихина. Първи командир на поделението е капитан ІІІ ранг Веселин Цветанов Цветков.

Запазена марка на отряда в периода е десантирането по редица способи от различни въздухоплавателни средства на палубата на кораб. Морският отряд се „отваря“ към света като ежегодно участва в международни учения, а личен състав започва да участва в операциите на НАТО в Средиземно
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
море и в Ирак. През 1997 г. поделението е предислоцирано в района на село Приселци, където се намира и до днес.

Днес МСРО има мисията да изгради морска тактическа група за специални операции. В наши дни движеща сила за Морския специален разузнавателен отряд е ангажимента за изграждането на Морска тактическа група за специални операции по стандартите на НАТО.

Ангажиментът е част от пакет способности за специални операции, които България е декларирала в интерес на колективната отбрана. В тази връзка предстои, отрядът да се трансформира в брегови дивизион за морски специални операции. След модернизиране на неговата инфраструктура формированието за специални операции на ВМС ще разполага с нов сграден фонд и съвременни комуникации, които ще осигуряват всички щабни функции, но и отлични възможности за битово настаняване и подготовка в пункта за постоянна дислокация.

От 02 март 2020 командир на Морския специален разузнавателен отряд е капитан II ранг Герман Милков Славов.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


"ТИХИНА" НА 50 ПЛЮС 1! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МСРО! (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка