Шефът на ВВС ген. Стойков с подробности за новите бойни самолети - ето защо избрахме Ф-16

Pan.bg 20 яну 2019 | 00:10 views (923) commentaries(9)
img
pik.bg


Предложихме проект за инвестиционен разход, който беше разгледан и на Министерски съвет, и от парламента, и считам, че целта на този проект е придобиване на нов боен самолет, но не само. В конкретния случай ние говорим вече и за оръжейна система. Или както някои я наричат боен авиационен комплекс, като летателният апарат, или самолетът е част от нея. Т.е. е самолетът е важна и съществена част от самия комплекс, но в него влизат и въоръжение, и други крипто и класифицирани системи, които правят самолета, съвместим с НАТО, и не на последно място въоръжение, логистично оборудване и средства, които придават на самата система автономност. Затова е важно да се разбере, че модернизацията чрез придобиване на този проект е жизненонеобходима за българските ВВС, бик казал и че е малко закъсняла. Това обяви ръководителят на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков пред "Канал 3", като по този начин коментира и дали е правилен изборът да се водят преговори със САЩ за закупуването именно на Ф-16 като нов боен самолет за българската авиация.Той е категоричен и че това е правилен избор за българските ВВС. „Имал съм възможност да летя на Ф-16, не на този блок, а на друга модификация – системата наистина е надеждна, боеспособна, може да изпълнява мисии въздух-въздух и въздух-земя, такива, каквито ги получаваме в цялостния пакет, който се предлага от държавата. Така че считам за правилен избор, избор, който наистина ще повиши бойните способности на България за един много дълъг период”, заяви ген.-майор Стойков.

Относно протичането на преговорите той обясни, че България първо трябва да изпрати писмо до САЩ с искане за придобиването на самолета и въоръжението за него, след което е нужно одобрение от Конгреса. След това, съобразно процедурите в САЩ, от тяхна страна се изпраща ново писмо, на което за период от 120 дни България трябва да отговори. Именно това писмо ще бъде основата на договора между двете страни и в него ще бъдат уточнени цените, сроковете за доставка и подробностите по въоръжение, системи и т.н.

„Ако се доверим на това, което САЩ декларираха, че могат да доставят първите самолети през 2022 г., можем да направим предположението, че това е периодът, в който ние ще получим първите самолети – т.е., периодът
е 3 години”, изтъкна Стойков по отношение на доставката на първите изтребители.

Относно обучение на българските пилоти той поясни, че по принцип то се извършва в САЩ, въпреки че съществуват летателни центрове в Гърция, Турция и в други държави в Европа. По думите му обучението, както на летци, така и на техници трябва да бъде завършено преди доставката на самолетите.

„Българските ВВС ще изпълняват своите задачи по охрана на въздушното пространство на България и на НАТО, както и досега със съществуващите МиГ-29, за които бяха сключени 3 договора през миналата година – за доставка на агрегати, за ремонт на двигатели. И това ще даде възможност те да бъдат експлоатирани до края на техния жизнен цикъл.МиГ-29 и Су-25 ще бъдат ремонтирани. Очаква се жизненият цикъл на МиГ-29 да приключи през 2029-2030 г., а на Су-25 след извършване на този ремонт, който предстои, да бъде повече от 10 години, считано може би от 2020 г., когато се очаква да бъдат доставени първите ремонтирани Су-25”, допълни шефът на Военновъздушните ни сили.

Чисто технически, връщайки се на темата за Ф-16, Стойков изтъкна и голямото предимство на Ф-16 пред останалите оферти, а именно „Грипен” и „Юрофайтър”, а именно радарът.

„Радарът е 5-о поколение. На другите им са по-стари. Те разполагат с механичен радар, който има по-ограничени възможност от фазираната радарна решетка или антена на Ф-16, която дава възможности за работа по въздушни цели или земни, или морски, едновременно. Да ги открива, проследява или въздейства върху тях. Ф-16 притежава възможности за работа с високо точни управляеми ракети и бомби по малки подвижни земни и морски цели и същевременно да въздейства по въздушни цели. Радарът е по-надежден със своите технологични новости и по този начин превъзхожда останалите”, коментира генерал-майорът.

„Летателният ресурс като часове е доста повече от „Грипен” и „Юрофайтър”, но тук по-важното е опитът и еволюцията, която са достигнали с последната модификация Блок 60 и Блок 70, който се предлага на нас. Статистически са използвали опита и практиката на всичките 4600 произведени самолета досега и са инкорпорирани всички забележки, недостатъци, които са отстранени, а всички технологични новости са налице, така че самолетът наистина си заслужава”, категоричен бе Цанко Стойков.

Той потвърди, че Ф-16 идва с въоръжение и необходимите системи, а за „Грипен” трябва да се купува въоръжението допълнителни и съответно трябва да се водят преговори с трети държави. Поясни, че и ако е изборът е бил „Грипен”, то той е щял да бъде доставен само с едно оръдие и то на бойния самолет, а за учебнобойния е без никакво въоръжение и че е трябвало да се сключват тепърва нови международни договори, за да се набавят въоръжение и съответните системи за него.Защо обаче България не може да закупи руски самолети?

„Това е интересен въпрос. Има много мнения, но аз ще отговоря като летец. Всеки един самолет, включително и руски, може да бъде направен съвместим със страните от НАТО. Но от геополитическа гледна точка си мисля, че на този етап това е невъзможно. Никоя страна няма да се съгласи да даде своите системи и въоръжения да бъдат поставени на руски самолет. От тази гледна точка, считам, че е невъзможно. Иначе считам, че технологично не представлява абсолютно никаква трудност”, заяви Стойков.

Той коментира и твърденията, че не е необходимо да се закупуват нови самолети, а просто трябва да се увеличат зенитно-ракетните комплекси, които да охраняват въздушното ни пространство.

„Наистина зенитните комплекси и особено тези от типа на С-300 или „Пейтриът” са много ефективни. С много големи възможности за осигуряване на противовъздушната отбрана на една страна. Но аз считам, че задачите, които изпълнява изтребителната авиация са съвсем различни и със зенитно-ракетни комплекси не можем да носим дежурства по еър полисинг, най-малкото”, каза ръководителят на ВВС.

Ген.-майор Стойков изтъкна и че по негово мнение планираните 16 самолета, които трябва да бъдат закупени, лично според него като професионалист, не са достатъчно.

„Но като имаме предвид, че по време на първия етап на доставка, а и част от втория, ще експлоатираме и наличните самолети, то ще имаме задоволително количество от изтребители и щурмови самолети, които да осигуряват авиационната поддръжка на другите видове въоръжени сили. Но като цяло считам, че след втория етап и след особено на завършване на жизнения цикъл на руските самолети, ще е необходима преценка, в зависимост от средата на сигурност, дали не е необходимо да увелчим броя с още една ескадрила. Това по принцип е оптималният вариант”, заяви той.

В заключение Стойков си призна, че поне малко ще завижда на младите си колеги, които ще имат възможност да летят на Ф-16 блок 70. И бе категоричен, че няма амбиции да бъде президент.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Borei 20 яну 2019, 00:37
   
  13
   
  5

  "Защо обаче България не може да закупи руски самолети?"

  "Никоя страна няма да се съгласи да даде своите системи и въоръжения да бъдат поставени на руски самолет. От тази гледна точка, считам, че е невъзможно.... "

  Че защо ли трябва на руските ни самолети да се поставят американски или други натовски въоръжения?
  Ако купим много по-надеждните и с много по-високи бойни качества СУ-35С, то в пакета си влиза и руското въоръжение, което е даже много по-добро и от натовското!

  И СУ-35С също може да унищожава въздушни, наземни, водни и подводни цели. Руснаците дават инфо за радара му, че работи до 400 км и казват, че до сега по света няма никой друг самолет с такъв радар? И имат защита от радари и от ракетни нападения. Просто пуснатите ракети към него се отклоняват и не го удрят!

  Докато Ф-16 си е жертва за руските С-400 и за руските самолети, а докато даже и ни ги доставят, в Русия на въоръжение ще са вече С-500 и навсякъде "Пересвет". А там вече Ф-16, ако ще и Блок 999-ти няма никакви шансове на оцеляване!!!!
  Даже чак и от Крим ще са хубавички цели за руските ракети....

  Натото би трябвало даже да е доволно, че поне България от цялото им нато ще има истински самолет убиец на въоръжение, много по-добър даже и от техните Ф-22 и от Ф-35! Които са наистина много по-далече от тези Ф-16, които искаме да купим!!! И поддръжката и въоръжението и обучението ще ни излязат със СУ-то много по-изгодни от този прескъп и технологично по-изостанал американски самолет!

  Натото се разпада!
  Голяма грешка е да си дадем парите точно сега за американски самолети, които ще бъдат произвеждани и доставени след разпадането му! Пари на вятъра!!!

 2. #2
  Миро миротвореца 20 яну 2019, 13:15
   
  5
   
  2

  Този генерал май е ,,коледарче ,, или още не е изтрезнял.
  Не се казва радар, а РЛС.
  И на Ф-16 и Грипена има РЛС с активна фазирана решетка./някой трябва да му го каже/,
  Почти на 4-5 г. се сменя РЛС.а през 2-3г се модернизират.
  Ако го питат и каква е разлика в гумите, то определено ще потвърди експертно ,че на Ф-16 са по-добри.
  Ето за такива ,,експерти ,, искам избори и после в съдебна зала.

 3. #3
  volxov5 20 яну 2019, 15:12
   
  2
   
  2

  Да чуем едно мнение на един професор.

  Май ще се продават Бг паспорти[ 04.21] ,за да купим тез самолети

 4. #4
  ЗАВОДЪТ ГО НЯМА! 20 яну 2019, 15:28
   
  4
   
  3

  ПРАВ Е ГЕНЕРАЛЪТ,
  "ИЗБРАХА ПРАВИЛНИЯТ САМОЛЕТ"- КенеF-16!

  АМЕРИКАНЦИТЕ НЯМАТ ЗАВОД,А
  БУЛГАРИСТАН НЯМА ПАРИ,
  ТАКА ,ЧЕ ИМА САМО ЕДНО НАДЛЪГВАНЕ И МЕРАЦИ ЗА КОМИСИОННИ!:))

  НЯМА ДА СТАНЕ ДАЛАВЕРАТА С КенеF-16!

  РАЗБОЙКу си ОТИВА, пигмей попOFF СЪЩО!

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

 5. #5
  кирович 20 яну 2019, 19:17
   
  1
   
  1

  Генералът казва "радар", че да го разберат всички.
  А сега ти вземи чети малко за радарите или РЛС или както там ти се привиждат, Грипен С, който се опитват да набутат на България, няма радар с електронно сканиране. Даже няма възможност за далечен бой, няма и възможност за работа по наземни цели.
  За ракети с обсег зад видимия хоризонт и прецизни удари въздух-повърхност се плаща допълнително на Грипен (ако първо си платиш и въобще ти позволят да купиш боеприпасите).
  За електронното сканиране Грипен С няма шанс.
  А сега чети най-важното. Радарът на Ф-16 V Блок 70, за разлика от другите Ф-16, може да работи е мрежа с радарите и компютрите на Ф-22 и Ф-35, което прави от един Ф-16 V Блок 70 цяла глутница зверове. Дори и да видиш Ф-16 V Блок 70, бягай, защото най-вероятно с него има още много самолети и дронове, които няма как да видиш с допотопните радари.

 6. #6
  volxov5 20 яну 2019, 20:40
   
  1
   
  2

  А сега чети най-важното

  Ако не беше предателството на Адолф Георгиевич Толкачев,нянките нямаха да разберат за тез радари.Икономий по онова време се равняваше на 2 млрд гущерчета.

  p.с
  Докато е време се ориентирайте към Миг 35.
  Махнат ли се Миг 29 се освобождават честоти и там е другата далавера

 7. #7
  Geocom 20 яну 2019, 22:08
   
  0
   
  1

  Отговор на коментар: #5

  Колко пъти да ти казвам че си тъп трол и нищо не разбираш от самолети а още по малко от радари.

  Даже не се и усещаш какви идиотщини пишеш.

  няма радар с електронно сканиране. Даже няма възможност за далечен бой

  Какво общо има обхвата на радара с типа му.

  За ракети с обсег зад видимия хоризонт

  Много страшни тези ракети бе - сигурно американците имат такива според кокошия ти мозък.

  Толкова си прост че даже не можеш да осъзнаеш това.

 8. #8
  Borei 21 яну 2019, 10:54
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #5

  "Радарът на Ф-16 V Блок 70, за разлика от другите Ф-16, може да работи е мрежа с радарите и компютрите на Ф-22 и Ф-35, което прави от един Ф-16 V Блок 70 цяла глутница зверове. Дори и да видиш Ф-16 V Блок 70, бягай, защото най-вероятно с него има още много самолети и дронове, които няма как да видиш с допотопните радари."

  Ако това е така - доста интересно!

  1. За какво и е на България такова "мрежово обединение" с Ф-22 и Ф-35, като ги нямаме и едва ли ще имаме такива???? А и няма изобщо някакъв смисъл, последните да бъдат използвани на наша тереитория за отбраната на Булгаристан!

  Значи САЩ искат да ни продадат МНОГО ПО-СКЪПИ САМОЛЕТИ с тези технически възможности (ненужни обаче на нас), НО които да им служат на тях в техните войни??????

  Не разбрахте ли, че сме аборигени, паяци в буркан?

  Тези са толкова хитри и коварни! Ние, най-бедната страна, да им купим на тях самолети, с които те ще ни използват и пилотите ни за ТЕХНИТЕ ВОЙНИ с техните врагове?????

  Е, не е ли висш пилотаж на преебаването? Аз веднага бих се отказал от такава сделка!!!

 9. #9
  KOREKTOR 1 21 яну 2019, 11:05
   
  1
   
  2


  F-16 НЕПОБЕДИМИЯТ - ЕТО НА ТАКЪВ САМОЛЕТ ЩЕ ЛЕТЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ПИЛОТИ /СТРАХОТНО ВИДЕО/  АЛЕ МАЙКО-О-О-О-О-О-О-О-О-0

  И КАТО ТРАПОСАМЕ НА ГРАФА ЕДНА ТАКАВА ДВОЙКА СУПЕРБОЙЦИ КЕНЕF-16 И ДОКАТО ГИ РАЗМРАЗИМ ТО ОТИДЕ КОНЯ В РЯКАТА.

  И КАКВО ИЗЛИЗА , ЧЕ ЗА БОЙНИ ДЕЖУРСТБА ТРЯБВА ДА ПРАВИМ КАТО ПОЛЯЦИТЕ.

  ТЕ ЗА ПОКАЗУХИ И ФУКНЯ ДЪРЖАТ КЕНЕФИТЕ ФЪ-16 В ТОПЛИТЕ И СУХИ ХАНГАРЧЕТА ЩОТО ТЕ СА ДУШИЦИ НЕЖНИ И ИСКАТ СУХИЧКО И ТОПЛИЧКО , А ЗА СЪЩИНСКАТА РАБОТА И ДЕЖУРСТВА ДА ПАЗВТ НЕБЕТО СИ СЕ НАДЯВАТ НА МИГ-29.

  ТА И НИЕ ЩЕ СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ ЯВНО

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker