ЕК ще сезира ОЛАФ за злоупотреба с европари в България

Pan.bg 09 окт 2018 | 00:54 views (498) commentaries(0)
img sega"Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България. Ще съобщим на ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти", посочи говорителят в отговор на въпрос за съмнителни обществени поръчки в строителството у нас.

Той припомни, че ЕК е длъжна да препраща на европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Говорителят отбеляза, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани, и заяви, че Брюксел има нулева търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС.

До момента прокуратурата е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около строителната фирма "Джи пи груп" във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване не евросредства. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медии, след като взе участие в съвещание с полицията в Русе, съобщи "Дневник". Той обясни, че проверката на прокуратурата е прераснала в досъдебно производство, но обемът на работа е голям и разследването по случая продължава.

В средата на септември Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка на публикация в "Биволъ", във връзка с която двама журналисти - български и румънски, бяха задържани край Радомир, докато работят по разследване за корупционни практики на "Джи Пи груп".

Сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор и от вицепремиера Томислав Дончев. Прокуратурата тогава уточни, че двата сигнала са обединени.

Запорът на 14-те милиона евро е наложен, след като прокуратурата е упражнила правомощията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, увери днес главният прокурор. В рамките на разследването се проверяват всички физически и юридически лица, посочени в сигнала на прокуратурата, без значение дали са търговци или неправителствени организации.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker