МУЗЕЯТ ПОДВОДНИЦА „СЛАВА“

Pan.bg 08 окт 2020 | 19:52 views (3135) commentaries(0)
img
Димитър Върбанов, Валентин Димитров
снимки на СПРБ и Иван Савов


Идеята да се съхрани историята на българското подводно плаване е стара и има различни измерения, някои от които вече са факт – музейна сбирка в Пункт за базиране-Варна, паметници и паметни плочи, книги за историята на подводното дело, многобройни експонати във фондовете на ВММ, публикации, електронен сайт и други. Най-после има и подводница - музей!
В българската марина първата подводница е Подводник №18 (германска UB 1-8) от 1916-1918 г., участвала в бойни действия през Първата световна война. Подводното плаване е възстановено когато България получава от СССР три подводни лодки от проект 96, тип „Малютка“. На 18 август 1954 г. на тях е вдигнат българският военноморски флаг и е създаден 8-ми дивизион подводни лодки (8 одпл). През 1958 г. постъпват две нови подводници (построени през 1955 г.) от проект 613, една от „Малютките“, изпълнявала и ролята на плаваща зарядна станция се предлага за музей след бракуването ѝ през 1960 г. Щабът на флота отказва, била „строго секретна“ и лодката отива за скрап.
През 1972 г. бойните възможности на 8 одпл нарастват значително, когато в състава му влизат две подводници от проект 633 (NATO class „Romeo”) – „Победа“ и „Слава“ (втора с това име). След тях са получени още две (1983 и 1985 г.), а четирите подводници стават съществена част от ударните сили на флота. Оттогава е идеята за музейна сбирка в 8 одпл (бел. ред. реализирана от екип с ръководител капитан II ранг Димитър Върбанов), открита на 11 август 1991 г. От 2013 г. част от нея е в щаба на ВМБ – Варна.
Подводница „Слава“, построена през 1959 г., изминава дълъг път до превръщането ѝ в музей. Българският военноморски флаг е вдигнат на 28 декември 1985 г. от първия ѝ командир капитан-лейтенант Дарин Матеев. Субмарината има водоизместимост 1333/1714 т. (подв./надв.), дължина 76,6 м, ширина 6,7 м, височина 12,8 м, далечина на плаване 11 400 мили/180 мили, скорост 15,2/13,7
възла, дълбочина на потапяне 270/300 м (раб./макс.), автономност 60 денонощия/600 часа, екипаж 60 души, 8 торпедни апарата (6 нос, 2 кърма), боекомплект 14 торпеда/24 мини.
За повече от 20 години лодката участва в стотици плавания, учения, торпедни стрелби. През 1987 и 1989 г. тя носи продължителна бойна служба (дозор) в Югозападната част на Черно море в сложни условия, а през 1989 г. е обявена за „Подводна лодка първенец - отличен кораб на ВМФ“. След 1993 г. се включва в Програмата „Партньорство за мир“, в ученията „Кооператив партнър“ и в ученията на ВМС „Бриз“ с участието на сили от НАТО (след 2004 г.). „Слава“ участва в три аварийно - спасителни учения: през 1993 г. и 1994 г. със спасителния кораб „Куртаран“ на турските ВМС и през 2007 г. (изцяло с български сили), когато от „потопената“ „Слава“ с водолазен звънец е изведен личен състав на спасителния кораб „Протео“. В края на 1998 г. на подводницата е въведена в експлоатация акумулаторна батерия „Varta”, която осигурява дейността й повече от 10 години. Подводницата продължава плаванията до 2008 г., но със силно занижена интензивност и ограничена дълбочина на потапяне до 50 м.
На 1 юли 2008 г. „Слава“ влиза в новосформирания „8-ми дивизион за подводни операции“ с командир капитан I ранг Камен Кукуров. След последното й символично плаване на 21 декември 2010 г. от лятото на следващата година започва ликвидация на 8-ми дивизион за подводни операции. На 1 ноември 2011 г. е спуснат флагът на последната българска подводница, което бележи тъжния край на българското подводно плаване…
За тези 26 години командири на подводницата са били офицерите: Дарин Матеев, Марин Маринов, Делян Попов, Евгений Луканов, Камен Кукуров (на два пъти), Борис Борисов и Калин Калинов. Старши помощник-командирите са четирима (от които Тодор Богданов е с допуск за самостоятелно управление), а механиците - петима. „Слава“ олицетворява българското подводно плаване, в което на въоръжение са били десет субмарини от четири проекта, и ознаменува един период от историята (1954-2011 г.), когато ВМФ има непрекъснато подводни сили.
Инициативата на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) с председател на УС капитан I ранг о.з. Станко Станков за превръщане на една от последните български подводници в музей е от 2008 г. През същата година Министерството на отбраната подарява на Община Варна подводница „Надежда“ за музей. След като близо четири години нищо не се случва, в началото на 2012 г. Община Варна отписва от активите си „Надежда“ и се съгласява да придобие като дарение по-добре съхранената „Слава“ за превръщането ѝ в музей. Нови шест години СПРБ, командването на ВМС и Българската морска камара (БМК) воюват за реализиране на инициативата „Слава – музей“, но тя циркулира безрезултатно между Община Варна и три министерства.
Когато всичко изглежда безнадеждно, през есента на 2018 г. се появява възможност „Слава“ да възкръсне като Феникс от пепелта (ръждата). Управителят на фирма „Инхом“ ООД – гр. Белослав, Данко Калчев заявява намерение да приеме подводницата на своя територия за превръщането й в музей. С две свои решения (октомври и декември 2018 г.) Общинският съвет във Варна се съгласява да предостави „Слава“ на фондация „Белославско стъкло“, представлявана от Красимира Калчева, за музеен експонат. На 24 януари 2019 г. е сключен „Договор за безвъзмездно ползване на движима вещ“ за десет години между Община Варна и фондацията.
След организационна дейност започва подготовката на котлована за приемане на подводницата. Изкопани са стотици тонове земна маса, набити са пилоти за укрепване на брега и изграждане на кейова стена, дело на „Пътища и мостове“ ЕООД и „Хидроремонт“ ИГ.
На 29 ноември 2019 г. със съдействието на „Инхом“ ООД, „Параходство БМФ“ АД, Техническия университет – Варна, БMK е проведена специална и много рискована морска операция с участието на к.д.п. Богдан Богданов, к.д.п. Андрей Станев, капитан I ранг Тодор Калинов и други. Под командването на Началника на щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров, капитаните на буксири и катери в сложни условия отбуксирват „Слава“ на 15 мили по канала „море – езеро“ в последния ѝ пристан в гр. Белослав - там, където се намира и уникалният Музей на стъклото. Един едновременно тъжен и радостен момент за подводното братство и морската общественост, благодарение на медийното отразяване е гледан от стотици хиляди българи.
Следва съгласуване между ръководствата на „Инхом“, Фондация „Белославско стъкло“ и СПРБ – уточняват се обемът и етапите на работа, разпределението на задачите за възстановяването на подводницата. Необходимият ресурс е значителен и затова е обявена и дарителска кампания. Проектът е подкрепен от „Девня цимент“ АД със специална циментова фракция за произвежданата от „Инхом“ ООД стъклена композитна арматура, „Пътища и мостове“ ЕООД – укрепване на брега и изграждане на подход към подводницата, ЕТ „Димитър Михайлов“ и КРЗ „Терем - Флотски арсенал“ – ремонти по външния корпус, фирма „Денеб Инвест" ООД предоставя корабни бои „Hempel“, a така също и БМК – Варна, „УЛА“ ООД, „Микромет“ АД, „ДАЙГ–Ц“ ООД и други спонсори.
Първоначалните действия целят позициониране на корпуса, укрепване на брега, изграждане на кейова стена, освобождаване от излишния товар (гориво, масло, вода от трюмовете), изхвърляне на мухлясали и ръждясали прегради и предмети от отсеците (докато седем години институциите се упражняват в бюрокрация марината изгнива почти фатално!). Подадено е електрозахранване 220 в. от брега към подводницата. С доброволен труд участват работници и служители на „Фламекс – България“ ООД и „Инхом“ ООД, а курсанти от ВВМУ – в почистване и консервация на подводницата. В помощ на фирмата се включват като консултанти и бившите механици на подводници Емил Божинов и Костадин Костадинов.
До края на май са готови подходите, сходнята, снимаемите листи на здравия корпус на II и IV отсек са свалени, монтирани са стълби на входа и изхода от подводницата (изработени от МТГ „Делфин“ АД). Паралелно започва и вътрешно преобразяване на „Слава“. На призива на УС на СПРБ се отзовават десетки подводничари - в свободното си време и кой с каквото може да помогне. За два месеца са събрани дарения за повече от 5000 лв. и много от необходимите материали. С доброволен труд започва „отработването на К-1“ (първата курсова задача, когато корабът се подготвя цялостно за плаване – б.а.).
Организатор и вдъхновител на ремонтните бригади е секретарят на СПРБ капитан-лейтенант о.з. Павел Димитров. Заедно работят ветерани и действащи, матроси, старшини и офицери – като един екипаж от отминалите времена. Най-активни са Цветко Цветков, Тодор Димитров, Бисер Петков, Киро Киров, Драгомир Николов, Венци Аспарухов, Ясен Облачки и някои „началници“ - Ганчо Райков, Чавдар Орманов, Илия Димчев, Петър Петров, Христо Димов, Йордан Йорданов и много други. На помощ се отзовават синове на подводничари и симпатизанти на подводното дело. През цялото време редом с подводничарите се труди и Костадин Калоянов – Директор в „Инхом“.
Работата се активизира. Към края на юни са подготвени за разглеждане II, III, и IV отсеци и на 2 юли „Слава“ посреща първите си посетители – деца и внуци на военнослужещи и ветерани от ВМС. Изключителен интерес и вълнение от видяното, запечатано в многото снимки и видеоклипове – някои от потомците може би ще са бъдещите подводничари. От 10 юли преобразяването на „Слава“ продължава още по-интензивно – отсеците възвръщат своя първообраз, поставени са нови койки, вдигнат е командирският перископ, изнесени са носови хоризонтални рули, оборудвани са рубките, боядисани са люковете и аварийните буйове, дървените прегради и каютите са обновени (дело на „дърводелците“ Данчо Йорданов, Димитър Йорданов и Данаил Николов). В началото на август работници от „СИДИ“ ООД извършват малки ремонти, грундират и боядисват настила (пода) в отсеците, лекия корпус и рубката.
Паралелно се подготвят и рекламни материали (бел. ред. автор е Димитър Върбанов), изработени в „График“ ООД - дипляна на български, руски и английски език, двуезично информационно табло, табло за устройствата в отсеците и по корпуса, бордова емблема, рекламни фланелки и шапки и др.
Официалното откриване на „Слава“ като музей се състоя на 18 август т.г., на Празника на подводния дивизион. Събитието бе по „пълната схема“ – посрещане с военен ритуал на старшия морски началник - капитан I ранг Камен Кукуров – началник-щаб ВМС, прерязване на трикольорната лента, тържествено вдигане на флага и гюйса, освещаване на подводницата от духовници, слова, награди, тържествен марш, кратък концерт. Присъстваха Иво Антонов - директор на дирекция ,,Социална политика” в Министерство на отбраната, Иван Портних - кмет на община Варна, адмирали и офицери от резерва, подводничари и техните семейства. Различни награди на заслужили за реализацията на проекта подводничари и работници бяха връчени от името на министъра на отбраната, командира на ВМС, УС на СПРБ и собственика на фирма „Инхом“. От военния министър капитан I ранг о.з. Станко Станков - председател на СПРБ, получи награден знак „За достойнство и част“. Карти на СПРБ получиха почетни и новоприети членове на съюза.
Интересът към музейната подводница е много голям – от откриването само до края на септември посетителите са над 1000. На 25 септември на колективно посещение са членове на Асоциацията „Българско кадетско братство.“ Музеят работи от вторник до събота от 10 до 15 часа. Билетът струва 12 лева (6 лева за деца), семейният пакет (до 4 души) е 25 лева. Разглеждането става по групи от 10 души при спазване на противоепидемичните изисквания (маска, ръкавици, дистанция). Екскурзоводи са подводничарите Цветко Цветков, Ясен Облачки, Тодор Димитров, Драгомир Николов, Бисер Петков и други, както и Костадин Калоянов от „Инхом“.
Продължава събирателската дейност, свързана изобщо с подводното плаване, както и конкретно със „Слава“. От ТЕРЕМ КРЗ „Флотски арсенал“ е предоставено торпедо 53-56В, което ще бъде установено на брега в близост до подводницата. Осигурени са индивидуален спасителен костюм на подводничаря ИСП-60 и индивидуален дихателен апарат ИД-59. Ще влязат в строя проговорната уредба „Кащан“ и хидравликата на подемните устройства - перископ и антени. Наред с това предстои още работа по реставрацията на крайните отсеци.
След повече от десетилетие инициативата на СПРБ е вече работеща реалност, благодарение на фирма „Инхом“ ООД - гр. Белослав, поела отговорността да осъществи тази родолюбива кауза – и България да има подводница-музей.

image
Ежедневие на подводница „Слава“ в по-добрите дни

image
Последното изплаване на „Слава“, 2012 г., Худ. Христо Петров – Морския

image
„Слава“ напуска завинаги Пункт за базиране Варна, 29 ноември 2019 г.

image
Подводницата застава на своя последен пристан в Белослав, теглена от … багер, 29 ноември 2019 г.

image
Първата голяма подводничарска ремонтна бригада, 30 май 2020 г.

image
Някои от най-редовните „реставратори“ на отсеците, 20 юни 2020 г.

image
Павел Димитров - организатор на доброволните ремонтни групи

image
В Централния пост (отдясно-наляво) - Бисер Петков, Цецо Цветков, Драго Николов и Митко Бисеринков

image
Фрагмент от рекламния флаер

image
Ритуалът на 18 август

image
Официалните лица

image
Бившият командир капитан-лейтенант о.з. Делян Попов вдига гюйса

image
Награда за капитан I ранг о.з. Станко Станков

image
Слово на Данко Калчев - собственик „Инхом“

image
Ветераните откриват свои снимки в албума

image
Музейната „Слава“ е интересна за всички поколения...

image


image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка